1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Σύσκεψη για τις αστικές παρεμβάσεις
Σύσκεψη για τις αστικές παρεμβάσεις

Σύσκεψη για τις αστικές παρεμβάσεις

0

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Νίκο Σηφουνάκη και με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιάννη Σγουρού, του Δήμαρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, του Προέδρου του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ) κ. Γιάννη Πολύζου και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε σήμερα την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 στο ΥΠΕΚΑ.


Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων που περιλαμβάνει δράσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ενʼ όψει και της έκδοσης Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ με την οποία καθορίζονται οι «γενικές προδιαγραφές για την σύνταξη των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης».


Όπως επεσήμανε στην διάρκεια της σύσκεψης ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης, το ΣΟΑΠ (Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων) είναι ένα εργαλείο συντονισμένης χωρικής δράσης, ιδιαίτερα κατάλληλο σε περιπτώσεις κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, διότι υπό το πρίσμα της ενιαίας πολεοδομικής παρέμβασης, δηλαδή επί τη βάσει κοινών στόχων, εξασφαλίζει:


– Τον συντονισμό των διαφόρων εμπλεκομένων τομεακών πολιτικών (Υπουργείων ή άλλων κρατικών φορέων) και την συνεργασία με τους Ο.Τ.Α Α΄ και Β΄ βαθμού.
– Την ευρεία συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών.


Σημείωσε ακόμα με τα ΣΟΑΠ επιδιώκεται η οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική αναζωογόνηση πόλεων και ευρύτερων αστικών περιοχών με μειονεκτικά χαρακτηριστικά.


Το ΥΠΕΚΑ, έχει προτείνει η περιοχή παρέμβασης για το κέντρο της Αθήνας να εκτείνεται από το Μεταξουργείο, την Πλατεία Ομονοίας και το Γεράνι, μέχρι τα Άνω Πατήσια. Να περιλαμβάνονται επίσης και οι γειτονιές των Εξαρχείων και της Κυψέλης.


Επίσης στην διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το Προεδρικό Διάταγμα για τη «Διπλή Ανάπλαση», το οποίο βρίσκεται στον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) για επεξεργασία.