1. Home
  2. Νέα
  3. Έρευνα δείχνει ότι οι συσκευές υψηλής απόδοσης δεν εξοικονομούν ενέργεια
Έρευνα δείχνει ότι οι συσκευές υψηλής απόδοσης δεν εξοικονομούν ενέργεια

Έρευνα δείχνει ότι οι συσκευές υψηλής απόδοσης δεν εξοικονομούν ενέργεια

0

Η αποκάλυψη αυτή έγινε από την ερευνητική ομάδα του οικονομολόγου Λούκας Ντέιβις του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, μετά από την αναλυτική εξέταση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από επίσημους φορείς.


Το παράδοξο αυτό φαινόμενο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό. Η κυβέρνηση της χώρας αυτής είχε διαθέσει 143 εκατ. δολάρια για επιδοτούμενα προγράμματα αντικατάστασης των παλαιών οικιακών συσκευών, στα οποία είχαν αντικατασταθεί 850.000 ψυγεία και 100.000 κλιματιστικά μηχανήματα.


Οι ιθύνοντες του προγράμματος αυτού υπολόγιζαν ότι κάθε νοικοκυριό θα εξοικονομούσε 1.200 κιλοβατώρες τον χρόνο από την αντικατάσταση των κλιματιστικών και άλλες 481 κιλοβατώρες τον χρόνο από την αντικατάσταση των ψυγείων.


Η επιστημονική ομάδα του Μπέρκλεϊ ανέλυσε τα στοιχεία που άντλησε από το πελατολόγιο του κρατικού προμηθευτή ενέργειας CFE και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της κατανάλωσης ήταν πολύ μικρότερη από τους υπολογισμούς που είχαν γίνει.


Από τα ψυγεία υψηλής απόδοσης είχαν εξοικονομηθεί μόνο 132 κιλοβατώρες, ενώ από την χρήση των καινούργιων κλιματιστικών όχι μόνο δεν είχε μειωθεί η κατανάλωση, αλλά τουναντίον είχε αυξηθεί ελαφρά.
Το φαινόμενο αυτό εξηγείται από την αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι Μεξικανοί χρησιμοποιούσαν με σύνεση τα παλαιά κλιματιστικά μηχανήματα και μόνο τις καυτές ώρες της ημέρας, ενώ τα καινούργια κλιματιστικά τα λειτουργούσαν περισσότερε ώρες, επειδή ακριβώς είχαν μικρότερο λειτουργικό κόστος.


Λογική εξήγηση υπάρχει και για την μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης στα ψυγεία. Στην περίπτωση αυτή πολλοί Μεξικανοί είχαν αγοράσει μεγάλα ψυγεία με πολλά εξτρά, όπως εξωτερική βρύση για κρύο νερό και μηχανισμό για παγάκια.


Το συμπέρασμα είναι ότι ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ σημαντικός και χωρίς την συνειδητή συμμετοχή του κοινού δεν μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Μεξικανός για παράδειγμα δεν δροσιζόταν προηγουμένως 2-3 ώρες το μεσημέρι επειδή τόσο χρειαζόταν, αλλά επειδή τόσο άντεχε η τσέπη του.