1. Home
  2. Νέα
  3. ΕΛΠΕ: Προτεραιότητα στις εξαγωγές

ΕΛΠΕ: Προτεραιότητα στις εξαγωγές

0

Ο πρόεδρος του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», Χρήστος Κομνηνός, και ο διευθύνων Σύμβουλος, Γιάννης Κωστόπουλος, ανακοίνωσαν στη γ.σ. του ομίλου τη νέα εμπορική πολιτική, η οποία δίνει έμφαση στις εξαγωγές.

Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε πως η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, σε συνδυασμό με το όλο και αυξανόμενο έλλειμμα σε diesel στην Ευρώπη, δίνει την ευκαιρία στον όμιλο να αναπτυχθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Ήδη διεθνείς traders ζητούν να δεσμεύσουν ποσότητες από το diesel που θα παράγει το διυλιστήριο της Ελευσίνας.

Υπολογίζεται, βάσει των δεδομένων της αγοράς, ότι οι εξαγωγές των προϊόντων το 2012 θα ανέλθουν σε 28%, έναντι 20% το 2011, με στόχο το 40%(!) το 2015.

Ο κ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στην ολοκλήρωση της επένδυσης στα διυλιστήρια, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, η οποία θα οδηγήσει στη σταδιακή απομόχλευση, στην ενίσχυση του EBITDA κατά 230 εκατ. ευρώ και στη σταδιακή μείωση του δανεισμού.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχει στον όμιλο το εμπάργκο της Ε.Ε. στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ είπε ότι ήδη από το Μάρτιο του 2012, ο όμιλος κατάφερε να εξασφαλίσει την τροφοδοσία των διυλιστηρίων με φορτία πετρελαίου από τη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, τη Σαουδική Αραβία, την Κασπία, το Ιράκ.

Σε κάθε περίπτωση, εξειδικευμένα στελέχη του ομίλου αξιολογούν μονίμως τα δεδομένα της αγοράς, συνδυάζοντας τις προσφερόμενες ποσότητες αργού με τα διυλιστήρια του ομίλου, ώστε να προκύπτουν τα καλύτερα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα, συμπλήρωσε ο κ. Κωστόπουλος.

Τέλος, σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις προς στελέχη της επιχείρησης για το εάν θα συμμετάσχουν τα ΕΛΠΕ στην προκήρυξη έρευνας πετρελαίου, καθώς η προθεσμία λήγει την προσεχή Δευτέρα, δόθηκε η απάντηση ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για συμμετοχή του ομίλου.

 

  • Μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η γενική συνέλευση, προσφέροντας ενδεχομένως την υψηλότερη απόδοση από τις εισηγμένες, με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ.
    Την αποποίηση bonus 96.000 ευρώ, το οποίο ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή αμοιβών του ομίλου, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Κωστόπουλος. Το ποσό θα κατατεθεί υπέρ της εταιρίας.