1. Home
  2. Νέα
  3. Αρνητική η Gazprom στο ελληνικό σκέλος του South Stream
Αρνητική η Gazprom στο ελληνικό σκέλος του South Stream

Αρνητική η Gazprom στο ελληνικό σκέλος του South Stream

0

Στις «ελληνικές καλένδες» τίθεται από την Gazprom ο Νότιος Κλάδος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα κατέληγε στην Νότια Ιταλία μέσω της Ελλάδας.


Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Μόσχα για τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ο επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης του έργου Λεονίτ Τσουγκάνοφ, η εταιρία δεν προβλέπεται να προχωρήσει στο ορατό μέλλον στην κατασκευή του Νότιου Κλάδου του South Stream για καθαρά οικονομικούς λόγους. «Η Ελλάδα, όπως είπε, για το ορατό μέλλον θα χρησιμοποιήσει τον υφιστάμενο αγωγό. Δεν έχει κανένα νόημα να κατασκευάσουμε έναν κενό αγωγό. Δεν έχει καμία αξία να φτιάξουμε ένα έργο για ζήτηση μόλις 500 εκ. κυβικών μέτρων αερίου.»


Η δήλωση αυτή του Ρώσου αξιωματούχου θύμισε σε αυτούς που παρακολουθούν στενά τα ενεργειακά πράγματα της Ελλάδας, παλαιότερη δήλωση του τότε προέδρου της Gazprom Ρεμ Βιάχιρεφ όταν περί τα τέλη της δεκαετίας του ’90 γίνονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ρωσικής εταιρίας για τις ποσότητες, την ποιότητα και τις τιμές του φυσικού αερίου που προμηθευόταν η Ελλάδα από την ρωσική εταιρία. Ο κ. Βιάχιρεφ είχε δηλώσει τότε σε συνέδριο στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ότι εμείς οι Έλληνες κάνουμε πολύ φασαρία «για έναν κουβά αέριο»……που για να μεταφέρει η ρωσική εταιρία από το βόρειο άκρο της ρωσικής επικράτειας χρειαζόταν να κάνει τεράστιες επενδύσεις.
Πάντως ο κ. Τσουγκάνοφ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ξεκαθάρισε ότι αυτή η απόφαση της Gazprom, είναι ανεξάρτητη από το ποιος θα είναι ο νέος μέτοχος στη ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική εταιρία έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ.


Εξάλλου σε ότι αφορά την τροφοδοσία της ιταλικής αγοράς με ρωσικό αέριο ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι το αέριο του South Stream θα πάει στην Ιταλία αλλά όχι μέσω Ελλάδας. «Δεν πρόκειται να πάει ο South Stream στον ιταλικό νότο, το αέριο που καταναλώνει η Ιταλία έχει ήδη συμβολαιοποιηθεί από άλλα πρότζεκτ. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ζήτηση για κάποιες επιπλέον ποσότητες αέριο αλλά για να πάμε εκεί θα πρέπει να αποπληρώνονται τα κόστη μας» τόνισε.


Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νότιος Κλάδος του South Stream είναι το δεύτερο Ελληνορωσικό ενεργειακό έργο που πάει στις καλένδες, μετά τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, ενώ ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός πως ο υπόλοιπος ρωσικός σχεδιασμός για τον South Stream επιταχύνεται. Έτσι τον Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες που αφορούν στα χερσαία τμήματα επί ρωσικού εδάφους, ενώ οι εργασίες για το υποθαλάσσιο τμήμα (Μαύρη Θάλασσα) θα ξεκινήσουν μέσα στο 2013. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στη Μόσχα, ο αγωγός θα μεταφέρει στην τελική του μορφή 63bcm ετησίως, και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018. Οι πρώτες ποσότητες ωστόσο θα φτάσουν στις αγορές νωρίτερα αφού η εμπορική λειτουργία θα ξεκινήσει το 2016 σε ετήσια δυναμικότητα 15,75bcm. Στο project μετέχουν η ρωσική Gazprom με μερίδιο 50%, η ιταλική Eni με 20%, η γαλλική EDF με 15% και η γερμανική θυγατρική της BASF Wintershall Holding με 15%.