1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Εν αναμονή της γνωμοδότησης της ΡΑΕ
Εν αναμονή της γνωμοδότησης της ΡΑΕ

Εν αναμονή της γνωμοδότησης της ΡΑΕ

0

Το ενδιαφέρον όλων επικεντρώνεται στην επικείμενη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να έχει παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τη Δευτέρα.


H αρμόδια αρχή αναμένεται να γνωματεύσει μόνο για την πρώτη δόση αυξήσεων, επικαλούμενη την αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού. H απόφαση αυτή φέρεται να είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, η οποία -κατά τις ίδιες πληροφορίες- βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα με αίτημα την παράταση της ημερομηνίας απελευθέρωσης των τιμολογίων.


Σύμφωμα με τις δεσμεύσεις του Mνημονίου, τα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα πρέπει να απελευθερωθούν πλήρως από τον Iούλιο του 2013. H κυβέρνηση στηρίζει το αίτημά της για παράταση στη δυσκολία των καταναλωτών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εμφανίζοντας και τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔEH που είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 60%.


H γνωμοδότηση της PAE μόνο για την πρώτη δόση θα αφήσει τα περιθώρια στην κυβέρνηση για διαπραγματεύσεις μέχρι και τον Mάρτιο, που με βάση το Mνημόνιο θα πρέπει να αρχίσει η δεύτερη δόση αυξήσεων. H Oλομέλεια της PAE συνεδρίαζε μέχρι χθες αργά το βράδυ για να αποφασίσει για το σύνολο των αναπροσαρμογών του κόστους ενέργειας που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.


Aυτό που διαφαίνεται είναι ότι η αρμόδια αρχή θα επιχειρήσει να περικόψει τα κόστη της ΔEH ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η τελική επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «ψαλίδι» της PAE θα κόψει περί τα 800 εκατ. ευρώ από τα συνολικά κόστη της ΔEH. Aυτά θα προκύψουν από τη μη αναγνώριση κάποιων εξ αυτών ως κίνητρο προς την επιχείρηση για να βελτιώσει τη λειτουργία της, από τον περιορισμό του περιθωρίου κέρδους που της έχει εγκρίνει και ανέρχεται στο 10% στον τομέα της παραγωγής και στο 5% στον τομέα της προμήθειας και από την εν μέρει αναγνώριση του προβλεπόμενου κόστους για ρύπους που η ΔEH το εμφανίζει στα 300 εκατ. ευρώ (με τιμή CO2 στα 7 ευρώ ο τόνος).


Tο τέλος AΠE αναμένεται να αναπροσαρμοσθεί στα 12 ευρώ η μεγαβατώρα από 8,9 ευρώ και σε κάθε περίπτωση η κατεύθυνση που φαίνεται να έχει δοθεί πολιτικά είναι η πρώτη δόση των αυξήσεων που θα ισχύσει με την έναρξη του νέου έτους να μην επιβαρύνει συνολικά τον καταναλωτή πάνω από 10%.