1. Home
  2. Νέα
  3. Κρίσιμη ημερομηνία η 15η Απριλίου για τη ΔΕΠΑ
Κρίσιμη ημερομηνία η 15η Απριλίου για τη ΔΕΠΑ

Κρίσιμη ημερομηνία η 15η Απριλίου για τη ΔΕΠΑ

0

Η 15η Απριλίου εκτιμάται ότι είναι η πλέον σημαντική ημερομηνία για το μέλλον της ΔΕΠΑ, καθώς τότε λήγει η διορία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των ενδιαφερομένων σχημάτων.


Μάλιστα το ενδιαφέρον εκείνη την ημερομηνία δε θα περιοριστεί μόνο στο ύψος των προσφορών που θα καταθέσουν οι κοινοπραξίες, αλλά επιπρόσθετα και στο ποια σχήματα θα καταθέσουν προσφορά. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού, στην τελική φάση επιτρέπεται η δημιουργία νέων συμμαχιών πέρα από τα υφιστάμενα σχήματα που συμμετέχουν. Πως μπορούν να δημιουργηθούν νέες συμμαχίες; Όπως προβλέπουν οι όροι της διαδικασίας συμμαχίες μπορούν να γίνουν μόνο μεταξύ των εταιρειών που έχουν προκριθεί στην τελική φάση και των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον στην προκαταρκτική φάση του διαγωνισμού.


Έτσι όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, οι οκτώ εταιρείες μπορούν να επανέλθουν στο διαγωνισμό μόνο μετά από πρόσκληση μιας εκ των έξι εταιρειών που βρίσκονται στη shortlist. Επίσης ένας ακόμη όρος είναι ότι στην κοινοπραξία που θα δημιουργηθεί ο επικεφαλής (και με το πλειοψηφικό ποσοστό) θα πρέπει να είναι η εταιρεία που κάνει την πρόσκληση.


Με αυτά τα δεδομένα πρόσκληση μπορούν να απευθύνουν οι εταιρείες Gazprom, Sintez, M&MGas, Socar, και η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑPPF. Αποδέκτες της πρόσκλησης μπορεί να είναι οι εταιρείες:
1. Mitsui and Co. – Ιαπωνία
2. Enagas S.A. – Ισπανία
3. ENI S.p.A – Ιταλία
4. SONATRACH – Αλγερία
5. Vopak LNG Holding B.V. – Ολλανδία
6. Israel Corporation Ltd. (Israel Corp.) – Ισραήλ
7. GasNatural (Ισπανία)
8. Edison (Ιταλία).


Την ίδια στιγμή πάντως που οι διαδικασίες φαίνεται να μπαίνουν στην τελική ευθεία, το «γεωπολιτικό» θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη, με τις εκατέρωθεν πιέσεις να εντείνονται. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών και κυρίως της Gazprom, η οποία και είναι καθετοποιημένος παίκτης (δηλαδή είναι και προμηθευτής και παραγωγός). Εκτός από τις όποιες ενστάσεις εγείρονται γύρω από θεσμικά θέματα, συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και τη νομοθεσία της Ε.Ε., στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να εντοπίζεται κάποιο άλλο τυπικό κώλυμα.