1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Κλίμα εξαγορών στις ΑΠΕ
Κλίμα εξαγορών στις ΑΠΕ

Κλίμα εξαγορών στις ΑΠΕ

0

Η ετήσια έκθεση της PwC για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο της ενέργειας “Global Power and Renewables Deals” σκιαγραφεί κλίμα εξαγορών σε ηλεκτρισμό και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος προσελκύει πια μια ευρεία γκάμα αγοραστών και, μετά από ένα σχετικά στάσιμο 2012, έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για συναλλαγές στον κλάδο της ενέργειας το 2013.


Ο Norbert Schwieters, επικεφαλής του κλάδου της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της PwC σε παγκόσμιο επίπεδο, σχολιάζει: «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια σημαντική μεταβολή στην ισορροπία των συναλλαγών όσον αφορά τους αγοραστές. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, το μερίδιο των εταιρειών-αγοραστών έχει μειωθεί από 80% σε μόλις 63%. Τη θέση τους έρχονται να καλύψουν εξωτερικοί επενδυτές οι οποίοι εισέρχονται στον κλάδο επενδύοντας στις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και σταθερής απόδοσης που χαρακτηρίζουν τον κλάδο.»


Οι διαφοροποιήσεις στις εταιρικές στρατηγικές έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις συναλλαγές. Την ίδια στιγμή που οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις και οι ιαπωνικοί εμπορικοί οίκοι επεκτείνονται, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας πραγματοποιούν αποεπενδύσεις στον κλάδο.


«Στην Ευρώπη, οι συναλλαγές που αφορούν τα δίκτυα διανομής συγκεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών. Εξακολουθούν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και είναι πιθανό να δελεάσουν τους ιδιοκτήτες των σχετικών περιουσιακών στοιχείων ώστε να εξετάσουν προσεκτικά τις επιλογές τους. Οι υψηλές αποδόσεις αποτελούν εν μέρει συνέπεια της σχετικής σταθερότητας του ρυθμιστικού πλαισίου του κλάδου καθώς επίσης και των μεγάλων κεφαλαιουχικών επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης υποδομής της Ευρώπης. Οι επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλό κόστος μπορούν να χρηματοδοτήσουν αυτές τις επενδύσεις σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που επιτρέπονται από τις ρυθμιστικές αρχές», συμπληρώνει ο Βαγγέλης Μαρκόπουλος, Director στην PwC Ελλάδας και επικεφαλής του τομέα της ενέργειας.


Η εποχή του φτηνού φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχει μεταβάλει τις αποτιμήσεις και τις στρατηγικές των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Ωστόσο, η έκθεση προειδοποιεί ότι οι χαμηλές τιμές δεν πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες και ότι τα μεγάλα τρόπαια των συγχωνεύσεων και εξαγορών στις ΗΠΑ το 2013 θα μπορέσουν να κατακτηθούν από εκείνους που διαθέτουν τη απαραίτητη διορατικότητα να προβλέψουν σωστά τη χρονική στιγμή εκτόξευσης των τιμών του αερίου προς τα πάνω.


Ο Rob McCeney, επικεφαλής του τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της PwC στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Οι αυξημένες εξαγωγές σε ακριβότερες αγορές, η αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου τόσο για καταναλωτική όσο και για βιομηχανική χρήση και η ολοένα αυξανόμενη ζήτησή του ως καύσιμο κίνησης αλλά και των παραγώγων του, θα αρχίσουν ασκούν ανοδικές πιέσεις στην τιμή του μέσα στα επόμενα χρόνια. Είναι πιθανό να γίνουν κινήσεις, ιδιαίτερα από επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων, για εξαγορές φτηνών περιουσιακών στοιχείων των οποίων η αξία προβλέπεται να ανατιμηθεί από μια πιθανή μελλοντική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου.»


Η έκθεση αναδεικνύει μια σειρά από ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες στον παγκόσμιο κλάδο της ενέργειας για τον επόμενο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει τις παρακάτω περιπτώσεις:
Βραζιλία – Η κυβερνητική προσπάθεια μείωσης των τιμών της ενέργειας τόσο για καταναλωτική όσο και βιομηχανική χρήση έχει πλήξει σημαντικά την αγοραία αξία των εταιρειών ενέργειας. Όμως, το γεγονός αυτό δεν θεωρείται ικανό να μειώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών που τροφοδοτείται από τις προοπτικές μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Αντιθέτως, ενδέχεται να πυροδοτήσει συγχωνεύσεις και εξαγορές μειώνοντας το ύψος των τιμημάτων και να ενθαρρύνει την ήδη καθυστερημένη συγχώνευση του εγχώριου κλάδου.
Τουρκία – Το εξωτερικό ενδιαφέρον για την Τουρκία αναμένεται να διατηρηθεί υψηλά. Ο χρόνος ξεκίνησε με την είδηση μιας μεγάλης επένδυσης που πραγματοποίησε η Κρατική Εταιρεία Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι (Taqa) στον τουρκικό κλάδο ενέργειας, η οποία ανακοινώθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής της E.ON με 1,5 δισ. ευρώ σε κοινοπραξία με την τουρκική εταιρεία ενέργειας Enerjisa, επισημαίνοντας την ελκυστικότητα του ενεργειακού κλάδου της χώρας.


Σημαντικές συναλλαγές στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Αναμένεται ένα άνευ προηγουμένου κύμα επιχειρηματικών συμφωνιών που θα αφορούν χερσαίες εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη με εκτιμώμενη συνολική αξία πώλησης που θα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 δισ. δολαρίων και οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους μήνες. Όσον αφορά την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η έκθεση επισημαίνει μια έντονη κινητικότητα στην Αυστραλία το 2013, με το ενδιαφέρον να προέρχεται κυρίως από Κινέζους και Ιάπωνες επενδυτές καθώς και από συνταξιοδοτικά ταμεία της Αυστραλίας.


Σημαντικές ανακατατάξεις στις εταιρείες παραγωγής εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας
Το μεταβαλλόμενο τοπίο στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και πυρηνικής ενέργειας οδηγεί σε σημαντικές ανακατατάξεις μεταξύ των εταιρειών παραγωγής εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας. Ήδη, η Hitachi και η Mitsubishi Heavy Industries έχουν ανακοινώσει τη συγχώνευση των κλάδων θερμικής ενέργειας. Η Toshiba έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να πουλήσει ένα τμήμα της πυρηνικής της βιομηχανίας Westinghouse.


Επερχόμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων
Ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της ενέργειας έχουν προγραμματιστεί στην Ελλάδα, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νιγηρία, την Τουρκία και σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Παρ’ όλο που επικρατεί ένα κλίμα αμφίβολης πολιτικής βούλησης για κάποιες από αυτές, οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό σύναψης επιχειρηματικών συμφωνιών το 2013.