1. Home
  2. Περιβάλλον
  3. Ματαίωση ψηφοφορίας για δικαιώματα ρύπων
Ματαίωση ψηφοφορίας για δικαιώματα ρύπων

Ματαίωση ψηφοφορίας για δικαιώματα ρύπων

0

Θα καθυστερήσουν ακόμα οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αγορά άνθρακα, όπως έδειξε η αναβολή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας που επρόκειτο να γίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (26 Φεβρουαρίου) για την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων.


Η ψηφοφορία είχε θεωρηθεί από πολλούς τυπική και αναγκαία, μετά την πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να καθυστερήσει την παροχή 900 εκατομμυρίων επιδοτήσεων άνθρακα με σκοπό την ενίσχυση των τιμών , δημιουργώντας έτσι αβεβαιότητα για τον μελλοντικό εφοδιασμό. Αλλά αργά χθες το απόγευμα, ο Matthias Groote, Γερμανός Ευρωβουλευτής του κόμματος των Σοσιαλιστών και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος έγραψε: «Η υπαναχώρηση δεν θα αποτελέσει θέμα της αυριανής συνεδρίασης. Όλα τα άλλα μηνύματα είναι λανθασμένα».


Οι τιμές του άνθρακα μειώθηκαν απευθείας στα 15 σεντς, με τον Marcus Ferdinand, κορυφαίο αναλυτή του Reuters, να λέει στην EurActiv ότι οι αγορές τώρα πια φοβούνται «την μεγαλύτερη αβεβαιότητα και την αρνητική της πλευρά».


Αποφάσεις για την αγορά διοξειδίου του άνθρακα έχουν προγραμματιστεί για την Ολομέλεια του Απριλίου , παρά τις φήμες πως υπάρχει περίπτωση να μετατεθούν για τις 11 Μαρτίου.


Η ακύρωση της ψηφοφορίας φάνηκε να αιφνιδιάζει την Ιρλανδική Προεδρία. Το προσχέδιο της τροπολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα έθετε τις βάσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν είχε ήδη γραφτεί, χρησιμοποιώντας σχεδόν ίδια γλώσσα με το κείμενο της επιτροπής περιβάλλοντος της περασμένη εβδομάδας.