1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Θετική κρίση του ΣτΕ για τη νομιμότητα της χωροθέτησης ΑΠΕ
Θετική κρίση του ΣτΕ για τη νομιμότητα της χωροθέτησης ΑΠΕ

Θετική κρίση του ΣτΕ για τη νομιμότητα της χωροθέτησης ΑΠΕ

0

Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι θετικά διακείμενο απέναντι στην υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκε το πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Renewable-energy-systemsΤο Ε΄ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1421/2013 απόφασή του, απέρριψε τις προσφυγές τεσσάρων οικολογικών οργανώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, η υπουργική απόφαση.


Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφασή τους κάνουν ειδική αναφορά για την αιολικές κ.λπ. εγκαταστάσεις σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις σημειώνοντας ότι η μεταβολή ή η αλλοίωση του δασικού χαρακτήρα επιτρέπεται, μόνον εάν η θυσία της δασικής βλάστησης αποτελεί το μοναδικό πρόσφορο μέσο για την ικανοποίηση των επίμαχων αναγκών (εγκατάστασης αιολικών συστημάτων, κ.λπ.) και εφόσον οι επεμβάσεις περιορίζονται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο.


Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι επιτρέπονται επεμβάσεις σε εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα προκειμένου να εγκατασταθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας