1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Δυσλειτουργίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Δυσλειτουργίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Δυσλειτουργίες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

0

Τις χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επεσήμαναν πρόσφατα για άλλη μια φορά οι εταιρίες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω του Συνδέσμου τους (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας-ΕΣΑΗ).


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


dei23Και αυτό λόγω του προωθούμενου επανασχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς από το 2001 που απελευθερώθηκε λειτουργεί συνεχώς με στρεβλώσεις και έλλειψη συμμετρίας καθώς υπάρχει μόνο ένας παίκτης που έχει το προνόμιο πρόσβασης σε εγχώριους ενεργειακούς πόρους χαμηλού κόστους όπως είναι οι λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.


Οι στρεβλώσεις αυτές, όπως επισημαίνουν, μπορούν να διορθωθούν μόνο με τη δημιουργία παικτών με συγκρίσιμες παραγωγικές δυνατότητες, που θα περιλαμβάνουν επίσης λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.


Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη κριτική κατά των ανεξάρτητων παραγωγών από τη ΔΕΗ και εν μέρει από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες διότι η μεν πρώτη η οποία έχει διακόψει τη λειτουργία των περισσότερων δικών της μονάδων φυσικού αερίου, θεωρεί ότι επιβαρύνεται με την αγορά ενέργειας που παράγουν οι ανεξάρτητοι, οι δε ενεργοβόρες βιομηχανίες, εκφράζουν φόβους για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, με επιπτώσεις στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.


Στις αιτιάσεις αυτές αντιδρά η ΕΣΑΗ επιχειρηματολογώντας ότι η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων αποδίδει τη μέγιστη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που είναι σε θέση να παραγάγουν.


Όσον αφορά τις μονάδες φυσικού αερίου, ο ΕΣΑΗ τονίζει ότι το Σύστημα τις έχει απόλυτη ανάγκη. καθώς το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής απαιτεί και η εύρυθμη λειτουργία του επιβάλλει την παραγωγή τουλάχιστον 12.000 γιγαβατωρών το χρόνο από μονάδες φυσικού αερίου. Έτσι, το ζητούμενο σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ, είναι ποιος είναι πιο αποδοτικός και μπορεί να προσφέρει αυτή την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με το χαμηλότερο κόστος.


Το θέμα έχει ανοίξει και αναμένονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης σέσχέση και με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ για να φανεί πώς θα διαμορφωθεί η νέα κατάσταση στην αγορά ενέργειας.