1. Home
  2. Νέα
  3. Ο ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο Υπ. Περιβάλλοντος
Ο ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο Υπ. Περιβάλλοντος

Ο ΥΠΕΚΑ στο Συμβούλιο Υπ. Περιβάλλοντος

0

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, συμμετείχε την Τρίτη 18 Ιουνίου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.


livieratosΜεταξύ άλλων υιοθετήθηκαν συμπεράσματα Συμβουλίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αναγνωρίζεται σε αυτά η επείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσαρμοστεί αποτελεσματικότερα στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Λιβιεράτος ανέφερε ότι απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός με τις υπόλοιπες τομεακές πολιτικές, προκειμένου να αξιοποιηθούν σωστά και αποτελεσματικά οι διατιθέμενοι πόροι από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 για την αντιμετώπιση και των μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι αγγίζουν το 20% του συνολικού προϋπολογισμού.


Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με την αειφόρο διαχείριση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, παρουσία της Επιτρόπου Αλιείας, Μαρίας Δαμανάκη. Ο κ. Λιβιεράτος τόνισε την εξαιρετική ποιότητα των θαλασσίων υδάτων στην Ελλάδα και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μέχρι τώρα έχει τηρήσει πλήρως το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της Οδηγίας για το θαλάσσιο περιβάλλον. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης των διαφορετικών χρήσεων των θαλάσσιων υδάτων, όπως ο τουρισμός, η αλιεία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η ναυτιλία, η υπεράκτιες εξορύξεις υδρογονανθράκων κλπ., με την ανάγκη διασφάλισης της καλής ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ο κ. Λιβιεράτος, κλείνοντας την παρέμβασή του, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες αλλά βάση για τη συνεργασία αυτή θα πρέπει απαρέγκλιτα να είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, δηλ. η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Τέλος, διεξήχθη διμερής συνάντηση με τον Λιθουανό Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Mazuronis ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Λιβιεράτο για το πρόγραμμα της Λιθουανικής Προεδρίας. Ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας από την Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του 2014, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευ. Λιβιεράτος, πρότεινε στο Λιθουανό συνάδελφό του να βοηθήσει η Ελλάδα τη Λιθουανία στη διοργάνωση της Συνόδου των Μερών της Σύμβασης για τη Βαρκελώνη σχετικά με την προστασία της Μεσογείου που είναι προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο του 2013.