1. Home
  2. Νέα
  3. Φόβοι για μόλυνση πόσιμου νερού
Φόβοι για μόλυνση πόσιμου νερού

Φόβοι για μόλυνση πόσιμου νερού

0

Στη Βρετανία, εταιρείες ύδρευσης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για πιθανή ρύπανση του πόσιμου νερού με μεθάνιο και χημικά εξαιτίας του fracking για την εξόρυξη αερίου σχιστών.


canwest-propane-oil-and-gas-solutions (1)Η Water UK, που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους ομίλους του κλάδου στη Βρετανία, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία προειδοποιεί ότι αυτή η μέθοδος εξόρυξης αερίου σχιστών συνιστά απειλή εφόσον δεν «σχεδιαστεί και δεν εκτελεστεί προσεκτικά».


Τονίζει ότι δεν αντιτίθεται στην εκμετάλλευση πηγών τέτοιου αερίου, αλλά επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με τη βιομηχανία προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, «προτού το fracking εξαπλωθεί στη Βρετανία».
«Η διαδικασία του fracking προϋποθέτει τη χρήση τεράστιων ποσοτήτων νερού, η οποία αναπόφευκτα θα ασκήσει πίεση στα αποθέματα που βρίσκονται κοντά στις τοποθεσίες εξόρυξης», προσθέτει η ένωση. «Επιπλέον, η ένταση της διαδικασίας γεωτρήσεων και θραύσης [των πετρωμάτων] απειλεί να καταστρέψει τους υπάρχοντες αγωγούς, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές και ελλείψεις σε σπίτια και επιχειρήσεις.»


«Θέλω η Βρετανία να ηγηθεί της επανάστασης του αερίου σχιστών, γιατί υπάρχει προοπτική για δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και μείωση των τιμολογίων ενέργειας για εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.


Η Water UK ωστόσο διατυπώνει φόβους για ρύπανση των υδροφορέων εξαιτίας του fracking, διαρροών από γεωτρήσεις, εσφαλμένης διαχείρισης των λυμάτων ή των χημικών από τη διαδικασία. Απαντώντας στην ανακοίνωση της Water UK, η εταιρεία αερίου σχιστών Cuadrilla επέμεινε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει καταγραφεί «κρούσμα» ρύπανσης των υδάτων εξαιτίας του fracking.