1. Home
  2. Νέα
  3. Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ με Περιφερειάρχη Αττικής
Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ με Περιφερειάρχη Αττικής

Συνάντηση Υπουργού ΠΕΚΑ με Περιφερειάρχη Αττικής

0

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρο ΕΔΣΝΑ, Γιάννη Σγουρό.


Maniatis_SgourosΗ διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, η ψήφιση νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την Αττική, η περιβαλλοντική προστασία της πολύπαθης Αττικής και έργα ενεργειακής αναβάθμισης εν όψει αναθεώρησης του ΠΕΠ Αττικής, όπως το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις Κυκλάδες, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα θέματα της σημερινής συνάντησης του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη με το Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό.


Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε διεξοδικά στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει από τότε που ανέλαβε επικεφαλής της διοίκησης του αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής φορέα, του ΕΔΣΝΑ, στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην αρχή και στα τεράστια βήματα προόδου που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.


Ειδικότερα ο κ. Σγουρός επεσήμανε προς τον κ. Υπουργό: Τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπήρξαν την προηγούμενη δεκαετία στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής, με αποτέλεσμα ουσιαστικά σήμερα τα πάντα να κρέμονται από μία κλωστή. Ό,τι δεν έγινε εδώ και 10 χρόνια προχώρησε μέσα σε λίγους μήνες ταχύτατα, με διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα.


Ζήτησε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να συμπαρασταθούν στις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ για να μην χαθούν οι κοινοτικοί πόροι ύψους 200 εκ. € που διατίθενται για τον σκοπό αυτό.
Σε ό,τι αφορά τα υγρά απόβλητα μετά την αίσια έκβαση και την υπογραφή της σύμβασης του σπουδαίου έργου του ΚΕΛ Κρωπίας Παιανίας, θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες και για την υλοποίηση των υπολοίπων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων στα Σπάτα και το Μαραθώνα.


Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε ότι έχει δώσει στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη της ανάπτυξης για τα επόμενα 20 χρόνια και θα ακολουθήσει διαβούλευση στα αρμόδια θεσμικά όργανα.


Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Μανιάτης, δήλωσε:
«Η Αθήνα και η Αττική δεν μπορούν άλλο να περιμένουν. Στο Λεκανοπέδιο κατοικεί το 1/3 του πληθυσμού της χώρας. Πρέπει να προχωρήσουμε επιθετικά, ώστε να λύσουμε όλα τα μεγάλα θέματα που έχουμε μπροστά μας.
Η υπέρβαση της σημερινής κρίσης της χώρας, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο εάν στηριχτούμε στα δύο μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Η διαμόρφωση και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης χωρικής ανασυγκρότησης του συνόλου της επικράτειας αποτελεί αναπτυξιακό στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί.
Η κατάθεση και θεσμοθέτηση στο Εθνικό Κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς ενός ολοκληρωμένου χωρικού πλαισίου για την ευρύτερη περιοχή της Πρωτεύουσας της χώρας, συνιστά την κορυφαία δράση στήριξης των οικονομικών δραστηριοτήτων της καρδιάς της πατρίδας μας, συνιστά τον αναπτυξιακό οδικό χάρτη της Αττικής».


Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Γιάννης Σγουρός, τόνισε ότι:
«Ενημέρωσα τον Υπουργό για τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Αττική για πολλά χρόνια. Προβλήματα που το μέγεθός τους τρομάζει. Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι να τα αντιπαλέψουμε.
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, προωθούμε ταυτόχρονα τόσα πολλά και τόσο εμβληματικά έργα για τη διαχείριση των υγρών και των στερεών αποβλήτων που θα έχουν απτά αποτελέσματα για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και ευρύτερα για την Αττική.
Τα έργα υπενθυμίζω χρηματοδοτούνται από Κοινοτικούς πόρους και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνουν την εθνική οικονομία. Συμβάλλουν στη συμμόρφωση της χώρας μας με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμβάλλουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Θα τονώσουν την τοπική και εθνική οικονομία, θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και, εν τέλει, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Αυτό το στοίχημα για την Αττική και για την χώρα δεν πρέπει και δεν πρόκειται να αφήσουμε να πάει χαμένο. Κεντρική Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να συνεργαστούμε αρμονικά, για να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για την Αττική και για τους πολίτες».