1. Home
  2. Νέα
  3. Χαιρετισμός υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη
Χαιρετισμός υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη

Χαιρετισμός υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη

0

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, απεύθυνε χαιρετισμό στο 2ο Επιστημονικό Εργαστήριο για Θέματα Διαχείρισης Υδατικών Πόρων.


&Ακολουθεί ο χαιρετισμός του ΥΠΕΚΑ:
Κύριε Πρέσβη, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,
Το νερό πάντα ένωνε λαούς, κυβερνήσεις και ανθρώπους. Χαίρομαι λοιπόν, που σήμερα θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε πώς μπορούμε να συνδέσουμε περισσότερο τις αγωνίες, τις εμπειρίες, την επιστημονική γνώση, ουσιαστικά το σύνολο των δράσεων που συνιστούν την ζωή, ανάμεσα σε δύο χώρες που έχουν ανάγκη την ορθολογική χρήση αυτού του σπάνιου πλουτοπαραγωγικού πόρου της φύσης.


Είχα τη χαρά να συμμετέχω, εδώ και μια τριετία, στο ξεκίνημα της νέας σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Χαίρομαι γιατί με γρήγορα βήματα προχωρούμε στην υλοποίηση μιας συνεργασίας που επιτρέπει την ενότητα επιστημονικών και επιχειρηματικών δυνάμεων. Ήδη, βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο συναντίληψης στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Και βεβαίως σήμερα βρισκόμαστε εδώ, σε μια προσπάθεια να κορυφώσουμε τη συνεργασία στο ζήτημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων.


Ακούγοντας τον κύριο Πρέσβη, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός φίλος της Ελλάδας που έχει δώσει όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, θα τολμούσα να προσθέσω στο δίπτυχο GtoG (κυβέρνησης με κυβέρνηση), BtoB (επιχειρήσεις με επιχειρήσεις) και κάτι άλλο, το StoS, δηλαδή επιστήμη με επιστήμη (Science to Science). Να ενώσουμε δηλαδή τις επιστημονικές δυνάμεις, τα μυαλά, τις εμπειρίες, την καινοτομία, την τεχνογνωσία, δεδομένου ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν σχεδόν ίδια προβλήματα στο θέμα της διαχείρισης του νερού.


Απευθυνόμενος σε ανθρώπους που ξέρουν πολύ περισσότερα για το νερό και πολύ καλύτερα τι πρέπει να κάνουμε, δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να μην αναφέρω ότι έχει μεγάλη σημασία να αντιμετωπίσουμε το νερό ασφαλώς ως μία βασική πηγή ύπαρξης ανθρώπινων κοινωνιών, ασφαλώς με μια δεύτερη διάσταση ως το σημαντικότερο ίσως παράγοντα βιωσιμότητας, αειφορίας, περιβαλλοντικού ισοζυγίου και διατήρησης της ισορροπίας της φύσης και ασφαλώς με μια τρίτη διάσταση, του πολύ σπουδαίου γεωπολιτικού παράγοντα, όπου η ορθολογική του αξιοποίηση φέρνει ειρήνη και ευημερία στους λαούς.


Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την τεράστια τεχνογνωσία που ουσιαστικά η φύση υποχρέωσε το λαό του Ισραήλ να αποκτήσει, προκειμένου να αξιοποιήσει τα λιγοστά αποθέματα του νερού. Απευθυνόμενος στον Ειδικό Γραμματέα, Υδάτων, Κώστα Τριάντη, που με την πολιτική καθοδήγηση του Υπουργού Αναπληρωτή, Σταύρου Καλαφάτη, έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά το τελευταίο χρονικό διάστημα, να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, γιατί πραγματικά μας έχει βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα κενά και τις καθυστερήσεις του παρελθόντος και να κοιτούμε πια με αισιοδοξία το μέλλον. Θα ήταν λοιπόν πολύ χρήσιμο, αν μπορούσατε τις δυνάμεις σας να τις κατευθύνετε και στο να αξιοποιήσουμε τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ στην Ελλάδα, όχι μόνο στο πεδίο των αφαλατώσεων, που πραγματικά υπάρχει μία τεράστια εμπειρία και τη βιώσαμε στην Κύπρο πρόσφατα, αλλά επιπλέον και στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης.


Θα ήταν άδικο για τις θυσίες στις οποίες υπόκειται ο Ελληνικός λαός τώρα, δεδομένου ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης, του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, να μην αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν κατακτηθεί στο Ισραήλ. Και σας βεβαιώνω απολύτως για όσους δεν έχετε επισκεφθεί το Ισραήλ πώς η ανθρώπινη διανόηση, η ανθρώπινη ευρηματικότητα, η ανθρώπινη καινοτομία, μπορούν να καλύψουν τα κενά της φύσης και πραγματικά να φέρουν ευημερία στους λαούς. Θέλω λοιπόν να σας καλέσω να ενώσετε τις δυνάμεις του δικού μας Υπουργείου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βεβαίως ολόκληρης της κυβέρνησης, να καταφέρουμε το νερό πια να αποτελέσει βασικό πυλώνα διαμόρφωσης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, ενός τομέα που μπορεί να φέρει νέο πλούτο στην Ελλάδα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.


Καταθέτουμε την βούλησή μας, όλα αυτά που θα συζητηθούν σήμερα εδώ να τα κάνουμε πράξη. Αυτή η ανταλλαγή εμπειριών, μπορεί και οφείλουμε να την μετασχηματίσουμε σε συγκεκριμένη δράση, προκειμένου αυτή η μεταφορά τεχνογνωσίας να μην μείνει απλώς στα αμφιθέατρα, αλλά να περάσει στους απλούς πολίτες, να διοχετευτεί σε συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια που θα λύσουν το βασικό πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης του πόρου του νερού.


Καλή δουλειά και καλή επιτυχία.