Home Νέα Μείωση κατανάλωσης γαλακτομικών και κρέατος για το περιβάλλον
Μείωση κατανάλωσης γαλακτομικών και κρέατος για το περιβάλλον

Μείωση κατανάλωσης γαλακτομικών και κρέατος για το περιβάλλον

0
0

Σε έκθεσή του ο ΟΗΕ σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι περιόριζαν κατά 50% το κρέας και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη και κατά 40%.


proteinesΗ μελέτη επικεντρώνεται στο άζωτο που απελευθερώνεται με τα λιπάσματα και την κοπριά και το οποίο, ως υποξείδιο του αζώτου, είναι ένα από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές του από τη γεωργία – αυτή τη στιγμή μεταξύ 6,5 εκ. και 8 εκ. τόνοι το χρόνο – φθάνουν το 80% επί του συνόλου των εκπομπών N2O. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έως και το 88% των εκπομπών προέρχονται από τα εκτρεφόμενα ζώα.


«Εάν όλοι οι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μείωναν κατά το ήμισυ την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, αυτό θα μείωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία κατά 25-40% και τις εκπομπές αζώτου κατά 40%», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Χενκ Βέστχοκ από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Αξιολογήσεων της Ολλανδίας, βασικός συντάκτης της έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη.


Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών θα περιόριζε και την ανάγκη εισαγωγών γενετικά τροποποιημένης σόγιας που χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές.


Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται, ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει καθημερινά 83 γραμμάρια πρωτεΐνης – αριθμός 70% υψηλότερος σε σχέση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε ποσοστό 60%, αυτή η πρωτεΐνη προέρχεται από το κρέας.