1. Home
  2. Νέα
  3. Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα για τον Πρωθυπουργό
Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα για τον Πρωθυπουργό

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα για τον Πρωθυπουργό

0

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Greek Energy Forum, σημείωσε ότι «Η Ελλάδα για πρώτη φορά μπαίνει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».


samaras 01«Το λέω όχι μόνο σαν γνώμη αλλά σαν γνώση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην σημασία των πηγών για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με γεωστρατηγικές προεκτάσεις. Τα ενεργειακά ζητήματα αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει πολύ μεγάλος κόμβος για παραγωγή και μεταφορά ενέργειας.
Όπως τόνισε κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα βγούμε από την κρίση, αλλά συνέχισε, μόνο από την ενέργεια μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη που θα πετύχει κάθε στόχο.


«Φυσικά δεν θα βασιστούμε μόνο στην ενέργεια» σημείωσε καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, όλα αυτά προϋποθέτουν επενδύσεις, σταθερότητα, σοβαρότητα σχεδιασμού, συνέπεια εφαρμογής, εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, επικοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες της Ελλάδας με τον κόσμο και σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή μας και όχι συμπεριφορές απομονωτισμού.


«Η ενέργεια είναι το κατ΄ εξοχή ζήτημα που αντανακλά στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στις αλλαγές που επιτεύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και στις αλλαγές, όπως είπε που γίνονται τώρα και ανοίγουν τον δρόμο για μακροχρόνια ανάπτυξη, «τις άμεσες επιπτώσεις του ενεργειακού χάρτη της Ελλάδας στις προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης».


«Η Ελλάδα σχεδιάζει από την αρχή την ενεργειακή της πολιτική σε μία εποχή που η Ευρώπη ανασχεδιάζει την δική της πολιτική. Ακόμη έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών εφοδιασμού, ανάπτυξη πηγών μέσα στην Ευρώπη ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από έξω.


Σημείωσε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποδεικνύουν την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι ο αγωγός ΤΑΠ διασφαλίζει την εναλλακτική διέλευση αερίου της Κασπίας που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη.
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει έτσι στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Με τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην νοτιοανατολική Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες» τόνισε ο πρωθυπουργός.


Παράλληλα ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον χώρο της Ελλάδας με θετικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα και προοπτικές. Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα ήταν χώρα ελλειμματική στην ενέργεια με δυσανάλογα μεγάλο κόστος που είχε συνέπεια την απώλεια ανταγωνιστικότητας και το έλλειμμα της ενεργειακής ασφάλειας, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πετύχαμε την μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και μειώσαμε την τιμή του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».


Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σαμαράς είπε ότι στον πιο μακροχρόνιο ορίζοντα αλλάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο και η χώρα υιοθετεί ευρωπαϊκά πρότυπα. «Αυτό σημαίνει ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Η Ελλάδα έχει επάρκεια παραγωγής ενέργειας αλλά αυτό δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Προβλέπουμε την ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες μίας οικονομίας που θα αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και σε βάθος εικοσαετίας» είπε.