1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. IHS: Προς ρεκόρ εγκατάστασης φ/β
IHS: Προς ρεκόρ εγκατάστασης φ/β

IHS: Προς ρεκόρ εγκατάστασης φ/β

0

Το ρεκόρ εγκατάστασης φωτοβολταϊκών προβλέπεται ότι θα σημειωθεί στο β’ εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με έρευνα της IHS.


pv gridΣύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, οι χαμηλές τιμές του συστήματος και οι διαρθρωτικές αλλαγές πολιτικής σε σημαντικές αγορές, όπως της Κίνας και της Βρετανίας, θα οδηγήσουν την εγκατάσταση φ/β στα 15 GW την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014. Η καλή αυτή η εικόνα του κλάδου εκτιμάται ότι θα μεταφερθεί και στον κλάδο της κατασκευής φ/β, όπου οι εταιρείες θα ξεκινήσουν να δρέπουν τους «οικονομικούς καρπούς» από τον Ιούλιο και μετά.


Όπως επισημαίνει η IHS, η Κίνα θα παραμείνει η μεγαλύτερη αγορά ηλιακής ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα, εν μέρει χάρη στη νέα πολιτική που θα οδηγήσει σε «άνθιση» της μικρής κλίμακας φ/β. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο στόχος των 8 GW που έχει θέσει η χώρα για την κατανεμημένη παραγωγή το 2014 είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος και ενδέχεται να μην επιτευχθεί. Ως τροχοπέδη θα λειτουργήσουν οι τρόποι χρηματοδότησης, η υποδομή του δικτύου και τα δικαιώματα των ιδιοκτητών φ/β στέγης.


Η IHS εκτιμά ότι ο στόχος των 4-5 GW είναι πιο ρεαλιστικός.


Η ακμάζουσα αγορά της Βρετανίας -η πορεία της οποίας οφείλεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για επανεξέταση της ένταξης έργων μεγάλης κλίμακας στο σύστημα ROC δύο χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο- θα ξεπεράσει τον σημερινό «ηγέτη» της αγοράς, δηλ. τη Γερμανία.


Όπως προβλέπει η έρευνα, η Γερμανία θα φτάσει μόλις στην 5η θέση, λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων στα φ/β (FIT), που αποτελεί και το κυριότερο πρόβλημα για τους κατασκευαστές του κλάδου, αφού επηρεάζει άμεσα τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.


Η IHS προβλέπει ότι το 2014 η εγκατάσταση φ/β θα μειωθεί στα 2,5 GW, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα η εγκατεστημένη ισχύς φ/β θα αγγίξει τα 46 GW.


tags: