1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Συνάντηση Συνδέσμου Ήλιος-ΣΥΡΙΖΑ
Συνάντηση Συνδέσμου Ήλιος-ΣΥΡΙΖΑ

Συνάντηση Συνδέσμου Ήλιος-ΣΥΡΙΖΑ

0

Με κύριο θέμα στην ατζέντα τους το Net metering, συναντήθηκαν οι υπεύθυνοι του Τομέα Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές κ. A. Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου «ΗΛΙΟΣ».


HLIOSΚατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ για το παρατεταμένο «πάγωμα» της αγοράς των μικρών ΑΠΕ, αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε το ΥΠΕΚΑ τον Αύγουστο του 2012 και το Μάιο του 2013.


Παράλληλα ανέλυσαν τις ατέλειες και τα προβλήματα της πρότασης της σχετικής Ομάδας Εργασίας του ΥΠΕΚΑ για το Net Metering, καταλήγοντας ότι η πρόταση δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για την ουσιαστική ενεργοποίηση του μέτρου, ώστε να μπορέσουν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις να ωφεληθούν από την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος ή μιας μικρής ανεμογεννήτριας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους ρυθμούς με τους οποίους κινείται το ΥΠΕΚΑ, αφού έχουν περάσει πάνω από 15 μήνες από την αρχική υποβολή της πρότασης του Συνδέσμου για την εφαρμογή του Net Metering στη χώρα μας, χωρίς ακόμα να υπάρχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.


Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τη θέση ότι η πρόταση της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΕΚΑ είναι ένας εύσχημος τρόπος της Κυβέρνησης για να μη προχωρήσει στην ουσιαστική θέσπιση του Net Metering, κάτι που αποδεικνύεται, τόσο από το γεγονός ότι δεν αποδέχθηκε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη ψήφιση του ν.4203/2013 στη Βουλή, όσο και από τη σταθερή στάση του ΥΠΕΚΑ να τηρεί σιγή ιχθύος, χωρίς να απαντά επισήμως σε επιστολές ή αιτήματα των φορέων της αγοράς.


Τέλος, και τα δυο μέρη συμφώνησαν για την άμεση ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου για την ώθηση των μικρών ΑΠΕ, που στη παρούσα φάση μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο με την εφαρμογή ενός καθαρού σχήματος Net Metering για τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης.