1. Home
  2. Νέα
  3. Ανακοίνωση ΕΛΛΙΝΥ για τις έρευνες πετρελαίου
Ανακοίνωση ΕΛΛΙΝΥ για τις έρευνες πετρελαίου

Ανακοίνωση ΕΛΛΙΝΥ για τις έρευνες πετρελαίου

0

Το ΕΛΛΙΝΥ σημειώνει ότι από πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, πληροφορηθήκαμε ότι στις 1 και 2 Ιουλίου, θα γίνει στο Λονδίνο η παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων των σεισμικών διασκοπήσεων της PGS και επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση θα παρουσιασθούν οι περιοχές παραχωρήσεων (καθορισμός οικοπέδων) στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.


8889Το γεγονός είναι σημαντικό και το ΕΛΛΙΝΥ χαιρετίζει την όλη προσπάθεια, από την επιτυχία της οποίας κρίνεται μακροπρόθεσμα μια ελπιδοφόρα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.


Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που χρησιμοποίησε το ΥΠΕΚΑ για τον καθορισμό αυτών των οικοπέδων και ποιο επιστημονικό προσωπικό απασχολήθηκε (όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, εξειδικευμένη γνώση και νομικές προϋποθέσεις). Ευχόμαστε όμως όλα να πάνε καλά.


Είμαστε σίγουροι ότι το Υπουργείο έχει σχεδιάσει με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης τα επόμενα βήματα σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα και επίσης στην οργάνωση του Κράτους για υποστήριξη και παρακολούθηση της υλοποίησης των συμβάσεων που θα επακολουθήσουν.


Άλλες καθυστερήσεις και λάθη δεν πρόκειται να συγχωρήσει πλέον ο Ελληνικός λαός και προπάντων οι μεγάλες εταιρίες πετρελαίου – επενδυτές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας.


Μην ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις για την τελική έγκριση των συμβάσεων της ανοικτής πρόσκλησης (open door), όπως επίσης ότι εκκρεμούν η στελέχωση και λειτουργία της ΕΔΕΥ, η επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, η αδυναμία επίλυσης του θέματος της ΑΟΖ, η κατάλληλη στελέχωση του ΥΠΕΚΑ κ.ά, τα οποία ήδη προκαλούν αβεβαιότητα στους επενδυτές (βλ. πρόσφατη έκθεση FRASER).


Εάν το εγχείρημα αυτό δεν επιτύχει, η αξιοπιστία μας θα καταπέσει σε τέτοιο σημείο, που και αν ακόμη στο μέλλον κάποιος σκεφθεί να την επαναφέρει να μην γίνεται πιστευτός και η Ελλάδα να μείνει εκτός των ενεργειακών εξελίξεων».


tags: