1. Home
  2. Νέα
  3. H κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
H κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

H κατάσταση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

0

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της E-ntelligence σημειώθηκε άνοδος των τιμών λόγω της τεχνητής έλλειψης ισχύος από το Σύστημα λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΔΕΗ.


power_gridΗ απεργία επηρέασε τη λειτουργία κατά την Παρασκευή 4/7 και το Σαββατοκύριακο 5-6/7 αρκετών Λιγνιτικών Μονάδων καθώς και κάποιων Υδροηλεκτρικών. Σε αυτές τις συνθήκες οι τιμές ενέργειας στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό σημείωσαν ρεκόρ έτους στα 108,71 ευρώ/MWh (μ.ο. Παρασκευής 4/7), ανεβάζοντας τον εβδομαδιαίο μέσο όρο κατά 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα 73,48 ευρώ/MWh. Παρ’ όλα αυτά και παρά το γεγονός πως και τα φορτία ήταν ενισχυμένα (+2,25% από εβδομάδα σε εβδομάδα) το Σύστημα δεν κινδύνεψε με black out εξαιτίας της συνεισφοράς, αν και σε ακριβές τιμές των ιδιωτικών Μονάδων Φυσικού Αερίου, καθώς και των Α.Π.Ε.


Πάνω από τα 6 ευρώ/τ σκαρφάλωσε η Spot τιμή του CO2 κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας στις διεθνείς αγορές ρύπων και πιο συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE, του Λονδίνου.


Παρόλα αυτά όχι μόνο στην Spot αγορά αλλά και στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσες εμφανίστηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις που οδήγησαν πολύ χαμηλότερα τις τιμές την Παρασκευή 4/7. Έτσι η εβδομάδα έκλεισε με ζημία περίπου 4,3% για την Spot τιμή, στα 5,58 ευρώ/τ.