Home Νέα Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ στο Συνέδριο του Economist
Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ στο Συνέδριο του Economist

Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ στο Συνέδριο του Economist

0
0

Ομιλία Υφυπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκη Παπαγεωργίου, στο Συνέδριο του Economist.


makis economistΚυρίες και κύριοι,


Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα σε ακόμη ένα σημαντικό συνέδριο του Economist.


Ιδίως μάλιστα, όταν πρόκειται για ένα συνέδριο με κεντρικό θέμα τις προσπάθειες της Ελλάδος να αφήσει πίσω της την κρίση, και να προχωρήσει με σταθερά βήματα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για σταθερή και μακροχρόνια ανάπτυξη.


Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί: «στο παρελθόν δεν ήταν ενδιαφέρον το θέμα της ενέργειας;». Πάντα είναι ενδιαφέρον γεωπολιτικά αλλά και τοπικά το θέμα της ενέργειας και ταυτόχρονα ιδιαίτερα προκλητικό. Απλά το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία χρόνια και απ΄ ότι φαίνεται τα επόμενα θα έχουμε έντονες διεργασίες και μεγάλες αλλαγές ειδικά στην περιοχή μας.


Το πρόσωπο του ενεργειακού χάρτη αναδιατάσσεται με τρόπο ταχύτατο, και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη διαμόρφωση νέων ισορροπιών και στον γεωπολιτικό χάρτη παγκοσμίως.


Υπό το φως μάλιστα των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και το Ιράκ, ο αγώνας της Ευρώπης για την ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» γίνεται το μεγάλο διακύβευμα για την αποφυγή διεθνών κρίσεων, την ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη.


Και οι χώρες που παίζουν ρόλο εγγυητή για την «ενεργειακή ασφάλεια», είναι οι χώρες που επιτυγχάνουν και τα αντίστοιχα αναπτυξιακά οφέλη, που προκύπτουν από την οικονομική αναβάθμιση, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα οφέλη από την γεωπολιτική τους αναβάθμιση.


Ειδικότερα στην περίπτωση της ασφάλειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, είναι δεδομένος ο ενισχυμένος ρόλος και η σημασία που πρόκειται να διαδραματίσει η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της μεταφοράς ενεργειακών πόρων.


Πρώτα από όλα, επειδή η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ειδικότερα τα Βαλκάνια είναι μία από τις περιοχές που εστιάζεται το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αλλά ταυτόχρονα και των οδών μεταφοράς του φυσικού αερίου.


Παράλληλα όμως, η ανάπτυξη και ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και διασυνδέσεων της περιοχής, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους που οδηγούν απευθείας στην καρδιά των ευρωπαϊκών αγορών φυσικού αερίου.


Αξιοποιώντας λοιπόν τις ζυμώσεις αυτές του διεθνούς ενεργειακού χάρτη, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ζωτικό κομμάτι των νέων δρόμων της ενέργειας που χαράσσονται για να ενώσουν την Ανατολή με τη Δύση, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη.


Να αποκτήσει πλέον ενισχυμένο ρόλο ως ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος και στρατηγική πύλη εισόδου των ενεργειακών δικτύων στο τόξο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Για τρεις εξίσου σημαντικούς λόγους:
– Πρώτον, γιατί υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις από πλευράς υποδομών: Με την κατασκευή ειδικά του αγωγού TAP, η χώρα μας γίνεται πλέον το σημείο εισόδου για μία νέα πηγή και οδό προμήθειας φυσικού αερίου για την Ευρώπη. Ο TAP είναι ένας μεγάλος διεθνής αγωγός που θα ενώσει την Κασπία, το Αζερμπαϊτζάν (μια μεγάλη χώρα παραγωγής φυσικού αερίου) με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδος. Η υλοποίηση του νέου ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB δημιουργεί έναν απαραίτητο δίαυλο τροφοδοσίας στα Βαλκάνια. Είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα διασύνδεσης των Βαλκανίων μέσω Ελλάδος. Ταυτόχρονα με την αναβάθμιση της χωρητικότητας του σημαντικότερου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην περιοχή δηλαδή της Ρεβυθούσας με την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής, ενισχύεται ακόμη περισσότερο η ενεργειακή θωράκιση της περιοχής. Και να μην παραλείψω φυσικά να πω, ότι υπάρχουν σχέδια για ακόμη ένα ή δύο LNG terminals στη Βόρεια Ελλάδα.
– Δεύτερον, η αξιοποίηση και νέων πηγών προμήθειας, καθώς αυτές θα γίνονται διαθέσιμες, καθιστά ακόμη μεγαλύτερες τις προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον: Μην ξεχνάμε πως ο σχεδιασμός του TAP προβλέπει την δυνατότητα επαύξησης των ποσοτήτων που μπορεί να μεταφέρει, για την μελλοντική περαιτέρω αξιοποίηση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή μας, όπως φυσικά στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τις έρευνες που ξεκινούν στη χώρα μας δείχνουν ότι αποδίδουν τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αυτά μπορεί στο μέλλον -και όχι στο μακρινό μέλλον – αλλά αμέσως στα επόμενα χρόνια να ενισχύσουν το ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως μια απόλυτα σημαντική αναδυόμενη πηγή προμήθειας για την Ευρώπη και όχι μόνο.
– Τρίτον, είναι σαφές πως οι πρωτοβουλίες αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες και αποτελούν ζωτικό κομμάτι της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενεργειακή ασφάλεια: Η ασφάλεια τροφοδοσίας, η ενίσχυση των διασυνδέσεων, η ενδυνάμωση των εξωτερικών σχέσεων με τους ενεργειακούς μας εταίρους, αλλά και η ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας αποτελούν τομείς ύψιστης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό τον άξονα εργαστήκαμε και επιτύχαμε πράγματι να εντάξουμε το σύνολο των έργων ελληνικού ενδιαφέροντος στα PCIs, δηλαδή στα ενεργειακά έργα Κοινού Ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών τροφοδοσίας και η ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας αποτέλεσαν πυρήνα των ενεργειακών προτεραιοτήτων που προώθησε η Ελληνική Προεδρία.


Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης που αναβαθμίζει το ρόλο που καλείται η χώρα μας να αναλάβει όχι μόνο ενεργειακά αλλά και γεωπολιτικά: Με την αναβάθμιση των ενεργειακών μας υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ενεργειακής μας παραγωγής, η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον σε αναδυόμενο «ενεργειακό κέντρο» και κρίσιμο σταυροδρόμι των δικτύων μεταφοράς ενέργειας που ενώνουν τα Βαλκάνια με τις πηγές τροφοδοσίας και από εκεί οδηγούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Κυρίες και κύριοι,


Αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής πετύχει είναι να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδος.
Τώρα το επόμενο μεγάλο βήμα είναι το μέλλον της Ευρώπης να γίνει καλύτερο χάρη στις προσπάθειες της Ελλάδος.


Και σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια η Ενέργεια κατέχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Ρόλο που σκοπεύουμε να τον αξιοποιήσουμε και να τον αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο.


Ουσιαστικά ο στόχος είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στρατηγικός κόμβος που λέγεται Ελλάδα και το μέλλον το οποίο διανοίγεται γεωπολιτικά και ενεργειακά να είναι τέτοιο, ώστε η Ελλάδα να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως εγγυητής της περιοχής.


Σας ευχαριστώ πολύ.