1. Home
  2. Ηλιακή
  3. ενέργεια
  4. “Αυτοπαραγωγή: Το μαρτύριο της σταγόνας”

“Αυτοπαραγωγή: Το μαρτύριο της σταγόνας”

0

Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Σύνδεσμος Ήλιος καταβάλλει μια σημαντική προσπάθεια για τη θέσπιση του net metering ως τη μόνη λύση για την ομαλή και βιώσιμη ανάπτυξη των μικρών ΑΠΕ.


HLIOSΑπό πολύ νωρίς όμως έγινε αντιληπτό ότι τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις το όλο εγχείρημα της αυτοπαραγωγής, γεγονός που αποδεικνύεται και από την επίσημη στάση του ΥΠΕΚΑ μέχρι σήμερα.


Πέρασαν 6 ολόκληροι μήνες από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Οκτώβριο του 2013 για να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ στην πρώτη νομοθετική ρύθμιση που προέβλεπε το συμψηφισμό εντός της τιμολογιακής περιόδου.


Χρειάστηκαν 4 ακόμα ολόκληροι μήνες επιστολών, συναντήσεων και δελτίων τύπου για να αντιληφθεί το ΥΠΕΚΑ ότι ο συμψηφισμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση και να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση.


Χρειάστηκαν 6 ακόμα ολόκληροι μήνες για να πεισθεί το ΥΠΕΚΑ, ότι το όριο ισχύος πρέπει να αυξηθεί ώστε να ωφεληθούν και μικρές επιχειρήσεις.


Αναρωτιόμαστε πόσοι ακόμα μήνες «πιλοτικής» στασιμότητας των ΑΠΕ θα χρειαστούν για να πεισθεί η Πολιτική Ηγεσία ότι πρέπει να προχωρήσει και στις υπόλοιπες αναγκαίες ρυθμίσεις όπως η διευθέτηση του ΕΤΜΕΑΡ και των χρεώσεων ΥΚΩ, η αύξηση του ορίου ισχύος στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, η δωρεάν διάθεση της περίσσειας στους Δικαιούχους του ΚΟΤ και οι ρυθμίσεις για τις πολυκατοικίες και τους μισθωτές;


Ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ουσιαστική ενεργοποίηση του θεσμού της αυτοπαραγωγής, ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να γίνουν αυτοπαραγωγοί, αλλά και για όλους τους πολίτες μέσω της μείωσης του κόστους των ΥΚΩ.


Έχει περάσει ενάμιση ολόκληρο έτος από τότε που ο Υπ. ΠΕΚΑ κος Γ. Μανιάτης, λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του ως Υπουργός, έστελνε αναφορές στο Υφυπ. ΠΕΚΑ κο Α. Παπαγεωργίου για το θέμα της αυτοπαραγωγής (βλ. υπ. αριθμ. 4410/24.5.2013 αναφορά βουλευτή κ.Γ. Μανιάτη προς Υφυπ. ΠΕΚΑ κο.Α.Παπαγεωργίου).
Κι όμως έπειτα δεκάδες επιστολές, δελτία τύπου και συναντήσεις ενάμιση έτος μετά και ακόμη δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο εξαγγελίες και υποσχέσεις.


Δεν ισχύει το ίδιο και για το φυσικό αέριο, που ο Υπ. ΠΕΚΑ ανακοίνωσε άμεσα τόσο μέτρα για την επιδότηση των εγκαταστάσεων αλλά και για την αυτονόμηση των διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες.


Πως είναι δυνατό να μην έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα αποτελέσματα της σχετικής Διαβούλευσης της ΡΑΕ για την Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της αυτοπαραγωγής, η οποία προκηρύχθηκε στις 30/7 έληξε στις 29/8 και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη λήξη της;


Αντιθέτως η Δημόσια Διαβούλευση για τον Κανονισμό του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συναλλαγών Φυσικού Αερίου Φυσικό Αέριο προκηρύχθηκε την 1/9, έληξε στις 26/9 και 14 ημέρες μετά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.


Πως είναι δυνατό η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να μην ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα συνάντησης, ώστε να τις παρουσιασθούν οι λόγοι και να δοθούν εξηγήσεις για την ανάγκη λήψης σημαντικών πολιτικών αποφάσεων;


Ένα είναι βέβαιο…
Με τέτοια στάση από μέρους της Πολιτείας, ανάπτυξη ούτε μπορεί και ούτε πρόκειται να υπάρξει…