1. Home
  2. Νέα
  3. Ομιλία Παπαγεωργίου για τις ενεργειακές επενδύσεις

Ομιλία Παπαγεωργίου για τις ενεργειακές επενδύσεις

0

Ομιλία υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, στο Συνέδριο “Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική”, με τίτλο “Επενδύσεις και Προοπτικές στον κλάδο της Ενέργειας”.


makis-papagewrgiouΚυρίες και Κύριοι,


Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, για να συζητήσουμε για ένα ζήτημα κομβικό για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.


Όλοι σήμερα συμφωνούν πως οι επενδύσεις είναι το οξυγόνο και το «καύσιμο» που χρειάζεται η οικονομία μας για να κινηθεί προς τα εμπρός.


Τώρα που τα «δίδυμα ελλείμματα», το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, που για δεκαετίες ταλαιπωρούσαν την ελληνική οικονομία, αποτελούν πλέον παρελθόν.


Και τα δίδυμα αυτά ελλείμματα του παρελθόντος μετατρέπονται μάλιστα σε δίδυμα πλεονάσματα!


Τώρα που, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι θωρακισμένο και ισχυρό, όπως απέδειξαν τα πρόσφατα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Και είναι συνεπώς σε θέση να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα για νέες μακροπρόθεσμες επενδύσεις στους παραγωγικούς κλάδους και την πραγματική οικονομία.


Τώρα που, η Ελλάδα σκαρφαλώνει διαρκώς θέσεις στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, γίνεται με σταθερά και αποφασιστικά βήματα μία σύγχρονη χώρα και κατακτά τη θέση που της αξίζει στο ευρωπαϊκό στερέωμα.


Μία χώρα υπερήφανη που σέβεται τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ούτως ή άλλως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο και ζωτικό κομμάτι της.


Αλλά ταυτόχρονα συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε το οικοδόμημα αυτό να αποκτήσει πιο στέρεες βάσεις για το μέλλον.


Η χώρα μας, για όλους αυτούς τους λόγους, με πολύ μεγάλους κόπους και θυσίες εκ μέρους των Ελλήνων πολιτών, έχει μπει μετά από πολλά χρόνια δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη.
Είναι μία πολύ μεγάλη κατάκτηση που δώσαμε μεγάλη μάχη για να την επιτύχουμε.


Και πρέπει τώρα πάση θυσία να τη διαφυλάξουμε!


Γιατί η εμπιστοσύνη, που είναι ως γνωστόν η λέξη κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων, όσο δύσκολο και επίπονο ήταν να κατακτηθεί, άλλο τόσο εύκολο είναι να χαθεί αν επιστρέψουμε στα ίδια λάθη.


Το ίδιο ισχύει φυσικά και στον ενεργειακό τομέα, που βρέθηκε αντιμέτωπος με στρεβλώσεις και καθυστερήσεις πάρα πολλών ετών. Με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις όχι μόνο για τον ίδιο τον τομέα, αλλά και για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.


Δώσαμε όμως σκληρό αγώνα και ήδη, δυόμιση χρόνια μετά, οι περισσότερες από αυτές τις στρεβλώσεις αποτελούν πλέον παρελθόν.


Το πρώτο βήμα ήταν φυσικά η εξυγίανση του κλάδου:


Η βιωσιμότητα του συστήματος είναι πλέον εξασφαλισμένη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα:


Πρώτον, τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:


Όπου το έλλειμμα αναμένετο με βάση τις επίσημες προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ να φθάσει περίπου τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη αυτής της χρονιάς.


Το έλλειμμα αυτό τέθηκε υπό έλεγχο, πολύ σύντομα θα ισοσκελιστεί και μάλιστα θα αρχίσει να παράγει πλεόνασμα ήδη από το επόμενο έτος!


Και όταν αυτό συμβεί το 2015 θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης αυτού του πλεονάσματος.


Δεύτερον, τον ευρύτερο κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας:


Ο οποίος λειτουργεί ήδη από το περασμένο έτος υπό νέες βάσεις και με νέους καθαρούς όρους ανταγωνιστικής λειτουργίας.


Με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο έχουν ήδη εξοικονομηθεί πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.


Και τα οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα από το επόμενο έτος, οπότε και η συνολική αυτή μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την έναρξη των δημοπρασιών τύπου NOME, που απελευθερώνουν τον ανταγωνισμό στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, και την αναδιοργάνωση του Μηχανισμού Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος, που δημιουργεί νέους κανόνες διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στην παραγωγή ενέργειας.


Αναπόφευκτα το επόμενο βήμα είναι η συνέχιση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων:


Πέρα από τη στρατηγική απελευθέρωση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού, προχωρούμε στην πλήρη αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και στο φυσικό αέριο.


Πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, κατατίθεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει τα επόμενα βήματα για το σταδιακό και συντεταγμένο άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, μέσα από την κατάργηση των τοπικών μονοπωλίων.


Ώστε η ανάπτυξη του ανταγωνισμού να δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες και να δώσει στον καταναλωτή μεγαλύτερη ελευθερία, περισσότερες επιλογές, βελτιωμένες υπηρεσίες.


Όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που ήδη απολαμβάνουν τα οφέλη της απελευθερωμένης αγοράς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γειτονική Ιταλία.
Παράλληλα, συνεχίζονται βάσει προγράμματος οι αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, και ειδικότερα οι επενδύσεις που αφορούν στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.


Ώστε, τώρα που ξεφεύγουμε από την ενεργειακή απομόνωση και αναβαθμίζουμε τον γεωπολιτικό μας ρόλο ως πύλη εισόδου για τα δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης, τα έργα υποδομών και διασυνδέσεων που είναι αναγκαία, να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό.
Ισχυροποιούμε τη θέση μας στον ενεργειακό χάρτη.


Και κυρίως χωρίς η υλοποίηση των έργων αυτών να επιφέρει επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.


Το αντίθετο μάλιστα, έργα όπως οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, επιταχύνονται και αναμένεται να μειώσουν τις επιβαρύνσεις και να ανακουφίσουν καταλυτικά τον Έλληνα φορολογούμενο.


Παράλληλα, η περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών στο φυσικό αέριο, που επιτυγχάνεται με την υλοποίηση του αγωγού TAP και την αναβάθμιση του τερματικού LNG της Ρεβυθούσας, αυτομάτως επιφέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, και δημιουργεί συνεπώς τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω συμπίεση και στην τιμή του φυσικού αερίου.
Η αναβάθμιση των ενεργειακών μας υποδομών, η ενίσχυση και απελευθέρωση της ενεργειακής μας παραγωγής, αλλά και οι εν εξελίξει έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας αλλά και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, σημαίνουν φυσικά και τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας.


Γιατί σε ένα περιβάλλον που για την ευρύτερη περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αστάθεια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη ουκρανική κρίση και την ένταση στην Μέση Ανατολή, η χώρα μας αναβαθμίζει τον ρόλο της ως εγγυητή για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.
Κι αυτό δεν το λέω μόνον εγώ και η Κυβέρνηση, αυτό το λένε όλες οι διεθνείς εκθέσεις.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται πλέον σε αναδυόμενο «ενεργειακό κέντρο» και κρίσιμο σταυροδρόμι των δικτύων μεταφοράς ενέργειας που ενώνουν τα Βαλκάνια με τις πηγές τροφοδοσίας και από εκεί οδηγούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Είναι λοιπόν η συνολική εξυγίανση και οι μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα που φέρνουν τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί, προχωρούν και αναβαθμίζουν το πρόσωπο της ενεργειακής αγοράς στη χώρα μας.


Έχει φθάσει όμως η στιγμή μετά από δυόμιση χρόνια που θα πρέπει να δούμε ποιοι ήταν αυτοί που έδωσαν μάχη και καθημερινό αγώνα για την απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την τόνωση του επενδυτικού κλίματος.


Και ποιοι ήταν αυτοί που στάθηκαν απέναντι.


Που πολέμησαν και υπονόμευσαν ακόμη και επενδύσεις δρομολογημένες, που ουσιαστικά σημαίνουν παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας.


Είναι αυτοί λοιπόν που αντιστέκονται στην οποιαδήποτε αλλαγή, την οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.
Και καταψηφίζουν ακόμη και τις πλέον αυτονόητες μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αυτές που πέτυχαν και οδήγησαν σε κοινωνική ευημερία και πρόοδο οπουδήποτε κι αν εφαρμόστηκαν.


Λες και ήταν όλα καλώς καμωμένα μέχρι χθες…


Αυτοί που υπερασπίζονται το παρελθόν και τις απαρχαιωμένες ιδεοληψίες κρατισμού και ψευδο-προοδευτικότητας που οδήγησαν τον τόπο μας σε ξέρα.


Όπου ο λαϊκισμός αντιστρατευόταν τη δημοκρατική πολυφωνία και τα κεκτημένα των λίγων υπερίσχυαν του συμφέροντος των πολλών.


Και όσοι φώναζαν για κλαδικά αιτήματα, δε φώναζαν για να ακουστούν τα επιχειρήματα τους. Αλλά φώναζαν για να μην ακουστούν τα επιχειρήματα των άλλων.


Όπου, η λέξη «προοδευτικός» είχε χάσει τη σημασία της.


Προοδευτικοί όμως δεν είναι αυτοί που αυτοχαρακτηρίζονται έτσι αλλά όσοι με πράξεις και αποφασιστικότητα συντελούν σε αυτή την πρόοδο της χώρας.


Γιατί το όφελος της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου, είναι η ανάγκη νέων επενδύσεων που θα απελευθερώσουν τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας.


Αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις μεγάλες προοπτικές του τόπου μας.


Η Ευρώπη άλλωστε έχει γυρίσει σελίδα.


Με σταθερά βήματα προοδεύει και βγαίνει από την κρίση.


Μαζί της πρέπει να προοδεύσει και η Ελλάδα. Και αυτή τη δυνατότητα έχει.


Σκοπός μου δεν είναι να υπενθυμίσω τα γενεσιουργά αίτια της κρίσης, παρόλο που φαίνεται πως ακόμη και σήμερα κάποιοι τα ξεχνούν.


Ή κάνουν πως τα ξεχνούν…


Σκοπός μου είναι να τονίσω πόσο μακριά έχουμε ήδη φθάσει, αλλά και πόσο εύθραυστη είναι αυτή η επιτυχία, αν δεν προστατεύσουμε τους κόπους και τις θυσίες μας.


Γιατί οι πολίτες μέχρι χθες δικαιολογημένα αναρωτιόντουσαν γιατί κανείς δεν έχει την τόλμη να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη οποιαδήποτε οικονομία για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.


Τώρα που αυτό συμβαίνει, είναι η στιγμή να κάνουμε πίσω;


Το αντίθετο, είναι η στιγμή να βαδίσουμε με ταχύτερα βήματα μπροστά, στην ανταγωνιστική και εξωστρεφή Ελλάδα, στην Ελλάδα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της αριστείας.
Με αποφασιστικότητα, με υπευθυνότητα, με διαφάνεια, με τομές και μεταρρυθμίσεις, με αλλαγή νοοτροπίας, από-ενοχοποίηση και απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας.


Και φυσικά με υγιείς και μακροπρόθεσμες επενδύσεις…


Με πρώτο σύμμαχο και κυρίαρχα ωφελημένο τον Έλληνα καταναλωτή!


Σας ευχαριστώ θερμά.