1. Home
  2. Το
  3. θέμα
  4. της
  5. ημέρας
  6. Διακοψημότητα και στο φυσικό αέριο

Διακοψημότητα και στο φυσικό αέριο

0

Σημαντική είναι η είδηση που διαβάσαμε αυτές τις μέρες για την αγορά φυσικού αερίου στη χώρα μας.Σύμφωνα με αυτήν λοιπόν, ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου ΔΕΣΦΑ, προτείνει να υπάρξουν συμβάσεις διακοψημότητας και για το φυσικό αέριο προκειμένου να αντιμετωπίζονται κρίσεις εφοδιασμού.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


pipeline03Οι συμβάσεις, όπως προτείνεται, θα υπογράφονται μεταξύ του Διαχειριστή και των προμηθευτών(στην ουσία με τη ΔΕΠΑ) και θα προβλέπουν το ύψος της αποζημίωσης του προμηθευτή, εφόσον ο τελευταίος διακόψει την τροφοδοσία του πελάτη του λόγω κρίσης.


Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης που προτείνει και θέτει σε δημόσια διαβούλευση ο ΔΕΣΦΑ, ως κρίση θεωρείται κάθε γεγονός που οδηγεί ή μπορεί να οδηγήσει σε Κατάσταση Συναγερμού 1 (Επίπεδο Έγκαιρης Προειδοποίησης), Κατάσταση Συναγερμού 2 (Επίπεδο Επιφυλακής) ή Κατάσταση Συναγερμού 3 (Επίπεδο Έκτακτης Ανάγκης), όπως αυτά ορίζονται στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τον εφοδιασμό σε φυσικό αέριο.


Έτσι λοιπόν, μέσω των συμβάσεων αυτών, ο προμηθευτής θα ανακτά εν μέρει ή στο σύνολό τους τα ποσά που κατέβαλε σε μεγάλους πελάτες του, οι οποίοι βάσει της σύμβασης που έχουν υπογράψει, έχουν απαίτηση συνεχούς τροφοδοσίας με τις συμφωνημένες ποσότητες (δεν είναι διακόψιμοι καταναλωτές).


Ο μηχανισμός αυτός θα ισχύει στις περιπτώσεις που κηρύσσεται κρίση σε επίπεδο επιφυλακής ή έκτακτης ανάγκης, ενώ η αμοιβή του θα κλιμακώνεται ανάλογα με τη συμβολή του προμηθευτή (στην ουσία του πελάτη του) στην αντιμετώπιση της κρίσης.


Η όποια αμοιβή του προμηθευτή, θα καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού ασφάλειας εφοδιασμού που τηρεί ο Διαχειριστής και ο οποίος λογαριασμός χρηματοδοτείται με το ειδικό τέλος που έχει επιβληθεί στην κατανάλωση φυσικού αερίου.


Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, οι συζητήσεις και η προετοιμασία για την προώθηση παρόμοιων συμβάσεων είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως δεν υπήρξε κάποια σημαντική πίεση για την εφαρμογή του.Η κρίση όμως στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας επανέφερε στο προσκήνιο την ανάγκη εφαρμογής κάποιων μέτρων στην αγορά φυσικού αερίου.


Ελπίζουμε οι ρυθμίσεις να προκύψουν μετά από σωστό διάλογο και η εφαρμογή τους να αφήσει όλους ικανοποιημένους.