1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Πετρέλαιο
  4. Εκκίνηση για τις έρευνες…

Εκκίνηση για τις έρευνες…

0

Αναρτήθηκε όπως διαβάσαμε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για τους όρους χορήγησης και χρήσης αδειών αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής Υδρογονανθράκων, που αφορά στον 2ο Διεθνή Γύρο Αδειοδότησης για παραχώρηση δικαιωμάτων σε υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης.


Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης


8889Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το Υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή προς παραχώρηση με τον επιλεγέντα αιτούντα με βάση το καθεστώς μίσθωμα/φόρος (σύμβαση μίσθωσης).


Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά από έξι ημερολογιακούς μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης, δηλαδή την 13 Μαίου 2015.


Οι αιτήσεις, όπως διαβάζουμε, θα εξεταστούν με βάση τα ακόλουθα κριτήρια αξιολόγησης.


– Η οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και, όπου προσήκει, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος.
– Η αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.
– Η αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.
– Η ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση της πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.
– Η κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.
– Η εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδροθείου.
– Η ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και η εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.


Αναμένεται με ενδιαφέρον να δούμε ποιοι και πόσοι υποψήφιοι θα παρουσιασθούν.