1. Home
  2. Αιολική
  3. ενέργεια
  4. ΕΛΕΤΑΕΝ: Το ΕΤΜΕΑΡ δυσφημεί τις ΑΠΕ

ΕΛΕΤΑΕΝ: Το ΕΤΜΕΑΡ δυσφημεί τις ΑΠΕ

0

ΕΛΕΤΑΕΝΜε καθαρή και φθηνή ενέργεια, μπορεί η αιολική ενέργεια να τροφοδοτήσει την ελληνική βιομηχανία, ώστε να επωφεληθεί η εθνική οικονομία, το περιβάλλον και το κλίμα, υποστηρίζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), σχολιάζοντας το ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ για το 2015.

Μεταξύ άλλων, η Ένωση τονίζει ότι το τέλος αυτό, στην πραγαμτικότητα δεν αποτελεί αποκλειστικό πόρο ενίσχυσης των ΑΠΕ, όπως θα έπρεπε να είναι. Αντίθετα, εξ’ αιτίας του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του,  στην πραγματικότητα, καλύπτει πολλά άλλα κόστη του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει τα εξής:

Άλλη μια φορά επανέρχεται η συζήτηση περί του δήθεν κρυφού κόστους της πράσινης ενέργειας που αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και για άλλη μια φορά δυσφημούνται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)

Όμως, το τέλος αυτό στην πραγματικότητα δεν συνιστά αποκλειστικό πόρο ενίσχυσης των Α.Π.Ε., αλλά –λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του- στην πραγματικότητα καλύπτει πολλά άλλα κόστη του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς να υπεισερχόμαστε σε τεχνικές και λογιστικές λεπτομέρειες τις οποίες έχουμε αναλύσει κατ’ επανάληψη στο παρελθόν (συν.), φέρουμε ως απόδειξη της ανωτέρω αλήθειας, δύο απλά στοιχεία:

  1. Το κόστος που επιβαρύνεται ο καταναλωτής για την παραγωγή μιας πράσινης μεγαβατώρας από αιολικά πάρκα είναι κατά 17% χαμηλότερο από το κόστος που θα επιβαρυνόταν εάν αυτή η μεγαβατώρα παραγόταν από φυσικό αέριο. Πώς είναι δυνατό λοιπό τα αιολικά πάρκα να επιβαρύνουν το κόστος του ρεύματος;
  2. Η ίδια η απόφαση της ΡΑΕ 722/2014 αναγνωρίζει ότι ο λόγος αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ είναι το γεγονός ότι μέρος των πόρων που συλλέγονται –δήθεν υπέρ της πράσινης ενέργειας- αποφασίσθηκε να κατευθυνθούν υπέρ της μείωσης του κόστους του ρεύματος για τη βαριά βιομηχανία. Η κατά τα λοιπά ορθή αυτή απόφαση ενίσχυσης της εγχώριας βιομηχανίας, χρηματοδοτείται προφανώς από όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας γίνεται μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ –και όχι με κάποιον άλλο πιο διαφανή τρόπο- αποδεικνύει την αδιαφάνεια που διέπει τον τρόπο τιμολόγησης στον ηλεκτρισμό. Αποδεικνύει επίσης το πόσο λανθασμένη πληροφόρηση λαμβάνει ο καταναλωτής μέσω των λογαριασμών του για το πού ξοδεύονται τα λεφτά που πληρώνει και πως επικοινωνιακά απαξιώνονται για ακόμη μια φορά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα. Και αυτό αναμφίβολα σημαίνει υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας με κάθε νόμιμο τρόπο.

Σημαίνει όμως και υποστήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, η σημαντικότερη και άμεσα προσφορότερη των οποίων είναι η ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και των λοιπών ΑΠΕ, των εθνικών, ανεξάντλητων πηγών ενέργειας.

Καλούμε τη νέα κυβέρνηση να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει τις ΑΠΕ και ειδικότερα την αιολική ενέργεια που είναι μια φθηνή πράσινη μορφή ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας μειώνει το κόστος του ρεύματος, προσφέρει περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση, συμβάλει στην μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και προστατεύει το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας.