1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Πρώτες στα ηλεκτρονικά απορρίματα ΗΠΑ και Κίνα

Πρώτες στα ηλεκτρονικά απορρίματα ΗΠΑ και Κίνα

0

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΟι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Κίνα, κατέχουν την παγκόσμια πρωτιά στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2014, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο ΟΗΕ.

Ανάμεσα στις «δημοφιλέστερες» συσκευές που καταλήγουν στους κάδους των απορριμμάτων είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα σεσουάρ για τα μαλλιά και τα ψυγεία.

Συνολικά 41,8 εκατ. τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων – ή αλλιώς e-waste- κατέληξαν το 2014 στα σκουπίδια, ενώ εκτιμάται ότι εξ αυτών μόλις οι 6,5 τόνοι στάλθηκαν προς ανακύκλωση, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Εθνών (UNU).

«Σε παγκόσμια κλίμακα, τα ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούν ένα πολύτιμο “ορυχείο”, μία πιθανή δεξαμενή ανακυκλώσιμων υλικών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μαλόουν, πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συνολική αξία των υλικών –χρυσός, άργυρος, σίδηρος, χαλκός- που καταλήγουν στα σκουπίδια ανέρχεται στα 52 δισ. δολάρια (περίπου 48 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, την πρωτιά στην απόρριψη ηλεκτρονικών αποβλήτων το 2014 κατέχουν οι ΗΠΑ με 7,1 εκατ. τόνους και ακολουθεί η Κίνα με 6 εκατομμύρια τόνους, ενώ διαδέχονται οι Ιαπωνία, Γερμανία και Ινδία.

Το 2012 η μέση παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων στη Νορβηγία ήταν περίπου 28 κιλά ανά κάτοικο, ενώ ακολουθούν η Σουηδία, η Ισλανδία, η Δανία και η Βρετανία.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι από την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών απορριμμάτων ανακτώνται κατά μέσο όρο 16,5 εκατομμύρια τόνοι σιδήρου, 1,9 εκατ. τόνοι χαλκού καθώς και 300 τόνοι χρυσού. Εκτιμάται ότι η αξία του χρυσού που ανακτάται φτάνει περίπου τα 11,2 δισ. δολάρια (10,4 δισ. ευρώ). Ο χρυσός χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευές αφού αποτελεί καλό αγωγό του ηλεκτρισμού.

«Ταυτόχρονα, το επικίνδυνο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών αποβλήτων αποτελεί ένα “τοξικό ορυχείο”, το οποίο θα πρέπει να διαχειριζόμαστε με μεγάλη προσοχή», δήλωσε ο Μαλόουν αναφερόμενος σε υλικά όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος που εντοπίζονται σε ορισμένες συσκευές, οι οποίες καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ο συνολικός όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων εκτιμάται ότι το 2018 θα έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%, στους 50 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της μικρότερης διάρκειας ζωής των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, αναφέρεται στην έκθεση.