1. Home
  2. Θεσμικοί
  3. φορείς
  4. Υπέρ της αποδοτικότητας ο νέος Επίτροπος Ενέργειας

Υπέρ της αποδοτικότητας ο νέος Επίτροπος Ενέργειας

0

P026958000702-623974Ο Miguel Arias Cañete, νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια, είναι υπέρμαχος του συνθήματος «πρωτίστως αποδοτικότητα». O Επίτροπος πιστεύει πως η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί ουσιαστικά μία εναλλακτική πηγή ενέργειας, την πιο φιλική προς το περιβάλλον, απαλλαγμένη από γεωπολιτικούς κινδύνους και προσιτή σε κάθε καταναλωτή.

Τα οφέλη της ενεργειακής αποδοτικότητας για την Ευρώπη

Οι απόψεις αυτές του Επίτροπου δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρει πολύ σοβαρά την ενεργειακή αποδοτικότητα και την έχει ενσωματώσει στη στρατηγική της. Με πολιτικές που ενισχύουν την εξοικονόμηση ενέργειας, η Ευρώπη αισθάνεται πως μειώνει την εξάρτηση της από εξωτερικούς προμηθευτές ορυκτών καυσίμων όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, για κάθε 1% που βελτιώνεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μειώνονται κατά 2,6%.

Παράλληλα, στην Ευρώπη γνωρίζουν καλά ότι ο τομέας της οικοδομής δεν πρόκειται να επανεκκινήσει στους ρυθμούς του παρελθόντος, γιατί έχει ήδη δημιουργηθεί υπερεπαρκές κτιριακό απόθεμα. Ο μόνος τρόπος για νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη στον κλάδο της οικοδομής είναι η ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων. Αιχμή του δόρατος στην ανακαίνιση είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα, επειδή δημιουργεί οικονομικά οφέλη και στον ιδιοκτήτη – ένοικο. Εκτός των άλλων, η ενεργειακή αποδοτικότητα συμβάλει και στους περιβαλλοντικούς στόχους της Ευρώπης, με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα θέματα αυτά βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Ρίγα της Λετονίας. Εκεί, επισημάνθηκε η ιδιαίτερη σημασία του τομέα της θέρμανσης και κλιματισμού, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Στα ίδια συμπεράσματα έχει καταλήξει και ο οργανισμός «Sustainable Energy for All»  που έχει δημιουργηθεί από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα και απευθύνεται πλέον όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τα ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα

Η ευρωπαϊκή επιτροπή εκτιμά ότι η σήμανση ενεργειακής κατηγορίας (Α, Β, C…) στα προϊόντα, που δείχνει δηλαδή ποιο καταναλώνει λιγότερη ή περισσότερη ενέργεια, μπορεί να δημιουργήσει οικονομική δραστηριότητα ύψους 55 δις ευρώ, επειδή παρέχει ςκίνητρα στις εταιρίες να σχεδιάσουν και να παράγουν νέες αποδοτικότερες συσκευές. Έως το 2020, με τα αποδοτικότερα αυτά προϊόντα, η Ευρώπη θα γλιτώνει κάθε χρόνο ενέργεια ίση με την κατανάλωση μία ολόκληρης χώρας όση η Ιταλία.

Στον κτιριακό τομέα, τα σημαντικότερα προϊόντα για την ενεργειακή αποδοτικότητα έχουν να κάνουν με τη θέρμανση, τον κλιματισμό και τα ζεστά νερά χρήσης. Κατά μέσο όρο, το 50% των ενεργειακών καταναλώσεων σε ένα κτίριο προέρχεται από αυτά και άρα εκεί πρέπει να εστιαστεί η μεγαλύτερη προσπάθεια βελτίωσης. Η μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία στον τομέα της θέρμανσης – κλιματισμού και ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες του κόσμου, η Climaveneta, έχει την έδρα της στο Bassano del Grappa στη Βόρεια Ιταλία και ξεχωρίζει από τους ισχυρούς ανταγωνιστές της επειδή έχει κάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα βασική φιλοσοφία της. Το σύνθημα της είναι «Sustainable Comfort» ή σε ελεύθερη μετάφραση «Αειφόρος Άνεση» και χρησιμοποιεί αποκλειστικά την αποδοτικότερη τεχνολογία που είναι γνωστή στον κόσμο : τις αντλίες θερμότητας.