1. Home
  2. Νέα
  3. Διαβάσαμε
  4. για
  5. εσάς
  6. Η πραγματική ανάπτυξη που φέρνει το φυσικό αέριο στην ελληνική οικονομία

Η πραγματική ανάπτυξη που φέρνει το φυσικό αέριο στην ελληνική οικονομία

0

Σύνδεση ΦΑΟι νέες θέσεις εργασίας, η αύξηση του ΑΕΠ και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, αλλά και η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης που φέρνει το φυσικό αέριο, το οποίο διαγράφει μια συνεχόμενη ανοδική πορεία διείσδυσης στην ελληνική αγορά.

Tα έργα υποδομής που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια καθιερώνουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο προς όφελος της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής αγοράς αερίου στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Η ΔΕΠΑ έχει καταστήσει το φυσικό αέριο προσβάσιμο σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε όλη την Ελλάδα, πετυχαίνοντας μειώσεις τιμών προμήθειας, τις οποίες και μετακύλησε στους καταναλωτές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει συνάψει στρατηγικές συμφωνίες, προκειμένου να αναπτυχθεί περαιτέρω η ελληνική ενεργειακή αγορά (αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, σύμβαση προμήθειας με το Αζερμπαϊτζάν, μακροχρόνιες συμβάσεις με τις εταιρείες Gazprom και Sonatrach, αγωγός IGI κ.λπ.).

Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης
Ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης

Πρόσφατα, στο περιθώριο των ελληνορωσικών επαφών άνοιξε και ο δρόμος για τη διέλευση ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο στα σύνορα με την FYROM με κατεύθυνση την Ευρώπη. Οπως υπογράμμισε σχετικά ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης: «Ο αγωγός θα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές συμφωνίες, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη» και τόνισε πως τα ωφελήματα για τη χώρα μας θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, εφόσον το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη διέλευσή του από το ελληνικό έδαφος. Συγκεκριμένα, η χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται με σημαντικά φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, πράγμα που είναι πάρα πολύ θεμελιώδες για την οικονομία μας. Επίσης, θα υπάρχει δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου, θα υπάρχουν τέλη διέλευσης και φυσικά οι αναλογούντες φόροι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, ετησίως το όφελος για τη χώρα από τον αγωγό μπορεί να ανέλθει σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αφού για την κατασκευή του αγωγού θα δουλέψουν γύρω στις 20.000 άτομα, ενώ η επένδυση για την ολοκλήρωση του αγωγού θα ανέλθει περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

 

 

ΙΟΒΕ: Πολλαπλά τα οφέλη για την οικονομία, αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, με θέμα:  «H επίδραση από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο και την ελληνική οικονομία»,  η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο θα επέφερε πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, καθώς θα αυξανόταν η απόδοση των επιχειρήσεων και θα τονωνόταν σημαντικά η απασχόληση.

Συγκεκριμένα, η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα ενισχύσει τις επιχειρήσεις, καθώς θα έχουν μεγάλη εξοικονόμηση κόστους, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν 12.500 θέσεις απασχόλησης και το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί κατά 754 εκατ. ευρώ.

Το ΙΟΒΕ προτείνει τη μείωση του φόρου στο χαμηλότερο επίπεδο που ορίζει η κοινοτική οδηγία για την επιχειρηματική χρήση και την απαλλαγή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την επιβολή του συγκεκριμένου συντελεστή.

IMG_0542