1. Home
  2. Νέα
  3. Παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή από τον ΟΗΕ

Παγκόσμια δράση για την κλιματική αλλαγή από τον ΟΗΕ

0

yper2348972432Έκκληση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, για τον συντονισμό «παγκόσμιας δράσης» μέσα στο 2015, προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, την ίδια στιγμή που ειδικοί κλιματολόγοι συνεδριάζουν στη Γενεύη.

Η συνάντηση του Παγκοσμίου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), που πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια, έρχεται λίγο πριν τη σημαντική σύνοδο κορυφής στο Παρίσι στο τέλος του έτους, με σκοπό την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι η πρώτη μετά από την παταγώδη αποτυχία της συνόδου κορυφής του 2009 στην Κοπεγχάγη. Η συμφωνία του Παρισίου, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2020, θα έχει ως βασικό της στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε ένα μέγιστο δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Το 17ο Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Συνέδριο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή» ανέφερε ο Μπαν Κι-μουν, επισημαίνοντας παράλληλα: «καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Αυτή τη χρονιά οι κυβερνήσεις θα πάρουν σημαντικές αποφάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Το 2015 πρέπει να αποτελέσει την ώρα δράσης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του WMO Μισέλ Ζαρό, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, δήλωσε ότι ο οργανισμός έχει ήδη ένα σημαντικό ρόλο να παίξει και αυτός θα γίνει όλο και πιο σημαντικός στο μέλλον.

«Μέχρι στιγμής το 2015, όπως και σε προηγούμενα έτη, ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει ή καταστρέψει εκατομμύρια ζωές και περιουσίες», επεσήμανε ο Ζαρό.

«Έχουμε περισσότερο από ευθύνη, έχουμε ηθικό καθήκον να αναλάβουμε δράση για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας», συμπλήρωσε.

Η επερχόμενη διάσκεψη του Παρισίου που θα ξεκινήσει στις 30 Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες δυσκολίες, στο δρόμο να βρεθεί μια συναίνεση μεταξύ των 196 εμπλεκομένων μερών.

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκονται οι εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Μέχρι στιγμής, μόνο 38 χώρες έχουν ανακοινώσει τις δεσμεύσεις τους. Μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες εκπομπές, σχέδια μείωσης των εκπομπών έχουν ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και ο Καναδάς, αλλά όχι η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδία και η Ιαπωνία.