1. Home
  2. Νέα
  3. Ξεκινά η κατασκευή του “Turkish Stream”

Ξεκινά η κατασκευή του “Turkish Stream”

0

Σημαντική είναι η είδηση που διαβάσαμε σήμερα. Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού  Turkish  Stream. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που προέρχονται από την Gazprom, αναμένεται στα ρωσικά χωρικά ύδατα το πλοίο που θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες τοποθέτησης  του υποθαλάσσιου  τμήματος του αγωγού.

 

 

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

 

ΑΓΩΓΟΣΉταν προφανές ότι το έργο θα προχωρήσει τάχιστα καθώς η  Ρωσία επιθυμεί να σταματήσει να χρησιμοποιεί το Ουκρανικό δίκτυο και για αυτό το λόγο σχεδίασε αρχικά τον αγωγό South Stream (από τη Βουλγαρία), που όμως απέτυχε να αδειοδοτηθεί με βάση το ευρωπαικό δίκαιο. Στη συνέχεια η Ρωσία επέλεξε να περάσει τον αγωγό από την Τουρκία, η οποία βεβαίως είδε το ρόλο της να αναβαθμίζεται δραστικά. Γιατί  εκτός από τον  “Turkish Stream” με το ρωσικό αέριο από το δικό της έδαφος θα περνά και ο νότιος διάδρομος που συνδέει το Αζερμπαιτζάν με την Ευρώπη (Tanap και Tap) .

Άρα θα έχει λόγο  για την ενεργειακή τροφοδοσία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά συνολικά των Βαλκανίων. Η χώρα μας προσδοκά από αυτό το σχέδιο οικονομικά ανταλλάγματα που έχει αναφέρει, χωρίς να προσδιορισθούν ακριβώς, η Ρωσία.Βέβαια παίζει ρόλο ότι μέσω της χώρας μας θα οδεύει το αέριο και προς άλλες χώρες.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα προμηθεύεται αέριο από τρεις διαδρομές, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό από όπου εισάγεται ρώσικο αέριο, τον ελληνοτουρκικό αγωγό από όπου εισάγεται αζέρικο αέριο που αγοράζεται από την τουρκική εταιρεία Botas και από τη Ρεβυθούσα. Από το 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρχει και ο αγωγός TAP που θα φέρνει απευθείας αζέρικο αέριο. Ενδεικτικά το 2014 σε σύνολο 2,6 δις κυβικών που εισήχθησαν και καταναλώθηκαν στη χώρα, το 1,6 δις ήταν από τη Ρωσία ενώ 0,6 δις ήρθε από την Τουρκία και μόλις 0,4 δις κυβικά προήλθαν από LNG από τη Ρεβυθούσα. Μέσω TAP αναμένεται προστεθεί ακόμη 1 δις κμ.

Σημαντικό λοιπόν το έργο, αναμένουμε τις νέες ενεργεικές ισορροπίες που θα αποφέρει στην περιοχή.