1. Home
  2. Νέα
  3. Εβδομαδιαία
  4. άποψη
  5. Παρατείνεται ο διαγωνισμός για κοιτάσματα πετρελαίου;

Παρατείνεται ο διαγωνισμός για κοιτάσματα πετρελαίου;

0

petrelaio-geotriseis-energeia-energean-oil-prinosΟι υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη βρίσκονται στον “αέρα” μετά τις εξελίξεις στην οικονομία, γεγονός που οδηγεί το επιτελείο του ΥΠΕΚΑ σε ανησυχία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι την προσεχή Τρίτη λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τα 20 θαλάσσια “οικόπεδα”.

Ωστόσο, η περίπτωση της παράτασης του “τελευταίου λεπτού” δεν μπορεί να απορριφθεί, καθώς εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Μέχρι στιγμής, όμως, η απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, προχωρά με βάση την προβλεπόμενη λήξη του διαγωνισμού, όπως ορίζεται από την προκήρυξη.

Το ενδιαφέρον εκτιμάται ότι στρέφεται γύρω από τις εταιρείες Exxon Mobil, Total και ΕΛΠΕ που έχουν αγοράσει σεισμικά δεδομένα, στο Ιόνιο και την Κρήτη. Άλλωστε, αυτός είναι ένας από τους βασικούς όρους για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον του ελληνικού ομίλου πετρελαιοειδών έχει έρθει στο φως, αλλά η συμμετοχή του μπορεί να συμβεί μόνο μέσω κοινοπραξίας, αφού δεν πληροί ορισμένες από τις προϋποθέσεις, όπως είναι το μέγεθος και η εμπειρία σε βαθιά νερά. Για αυτό το λόγο, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι το “ταίριασμά” του με την Total ή την Exxon Mobil.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΑΠΕΝ, το τελικό ενδιαφέρον θα κινηθεί πιο πολύ με βάση τις τιμές του πετρελαίο και όχι τόσο από την πολιτική αβεβαιότητα. Οι πετρελαϊκές πολυεθνικές καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε διάφορες προτάσεις μέσα στις οποίες, είναι και η ελληνική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως πρόταση υψηλού ρίσκου, λόγω του μεγάλου βάθους των περιοχών, που προϋποθέτουν αυξημένες επενδύσεις.