1. Home
  2. Νέα
  3. Άλλο ένα βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς…

Άλλο ένα βήμα για την απελευθέρωση της αγοράς…

0

Επιτέλους, μετά από πολλές καθυστερήσεις ανοίγει, όπως διαβάζουμε, στον ελεύθερο ανταγωνισμό και η αγορά ηλεκτρισμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Είναι γνωστό ότι εκκρεμούσε εδώ και πολύ καιρό αυτό το αίτημα από πλευράς των  ανεξάρτητων προμηθευτών ηλεκτρικού, καθώς έχουν πελάτες που δραστηριοποιούνται και στα νησιά, κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά αδυνατούν να τους προμηθεύσουν με ηλεκτρική ενέργεια.

 

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

ΝΗΣΙΑΈτσι λοιπόν,  σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), από την 1η Σεπτεμβρίου και σε πρώτη φάση μόνο για τη Ρόδο και την Κρήτη  θα ισχύσει το άνοιγμα της αγοράς.Βέβαια σχολιάζεται αρνητικά ότι το μέτρο θα ισχύσει μετά την αιχμή της τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια βαίνουν μειούμενες.Ας ελπίσουμε ότι είναι απλά τυχαίο γεγονός και όχι αποτρεπτική ενέργεια για τους ανεξάρτητους προμηθευτές.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας, καθώς και άλλες χώρες μέλη της Ε.Ε είχε λάβει εξαιρεθεί  από το καθεστώς απελευθέρωσης και κατάργησης του μονοπωλίου. Τώρα λοιπόν με βάση τους όρους που έθετε η αρχική κοινοτική οδηγία, σε νησιά με μεγάλες καταναλώσεις όπως η Κρήτη, θα μπορούσε να πάψει να ισχύει η εξαίρεση, δηλαδή θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και ανεξάρτητοι προμηθευτές.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα και πληροφορίες παραγόντων της αγοράς, στην περίπτωση της Ελλάδας η δυνατότητα κατάργησης της εξαίρεσης,ισχύει ήδη από το 2014. Οπότε  μετά την ολοκλήρωση και επικύρωση του Κώδικα για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά στις 11 Φεβρουαρίου 2014, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου μια εταιρεία προμήθειας να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στις αγορές αυτές. Για τη διαδικασία υπήρξε διαφωνία από την Ε.Ε  και μετά από  και μετά από διαβουλεύσεις ήρθε η απόφαση για το άνοιγμα της αγοράς.

Τέλος πάντων, έστω και έτσι, με τις γνωστές ελληνικές καθυστερήσεις η αρχή έγινε και αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις των ανεξάρτητων παραγωγών. Ειδικά στην Κρήτη όπου αναμένεται να γίνει σύντομα και η διασύνδεση της με την ηπειρωτική χώρα το ενδιαφέρον αναμένεται ιδιαίτερα αυξημένο. Υπομονή λοιπόν και θα βγάλουμε σύντομα τα πρώτα συμπεράσματα για την επιτυχία του μέτρου.