1. Home
  2. Νέα
  3. ΟΠΕΚ: αδυναμία μείωσης της πετρελαιοπαραγωγής

ΟΠΕΚ: αδυναμία μείωσης της πετρελαιοπαραγωγής

0

17f098_70Αδυναμία μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου δηλώνει ο ΟΠΕΚ μέσω του γενικού γραμματέα του Οργανισμού, Αμπντουλά ελ Μπάντρι.

«Συναντηθήκαμε τον περασμένο Δεκέμβριο αλλά και τον Ιούνιο φέτος. Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την παραγωγή στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως όπως και προηγουμένως. Δεν είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε την παραγωγή», δήλωσε κατά την επίσκεψή  του στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, στο πλαίσιο του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ του ΟΠΕΚ – Ρωσίας.

Στο κοινό ανακοινωθέν που προέκυψε από τη συνάντηση, Ρώσοι αξιωματούχοι και στελέχη του ΟΠΕΚ δηλώνουν πως «οι δείκτες παραπέμπουν σε μια «πιθανή ισοζυγισμένη κατάσταση στην αγορά το 2016».

Παράλληλα, η ιστορική συμφωνία των έξι δυνάμεων με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ανοίγει το δρόμο για άρση των κυρώσεων και την επανένταξη της χώρας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Ο κ. ελ Μπάντρι τόνισε ότι ο ΟΠΕΚ είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για το ότι οι κυρώσεις βρίσκονται σε πορεία τερματισμού, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι θα διευκολύνει τις επιπρόσθετες ποσότητες πετρελαίου που θα εισέλθουν στην αγορά.

Σύμμαχος σε αυτές τις ενέργειες στέκεται και η Ρωσία, η οικονομία της οποίας εισήλθε σε ύφεση λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων, και παρουσιάζεται αρνητική στο ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής.

«Το ζήτημα της μείωσης της παραγωγής είναι πολύ δύσκολο για τη Ρωσία και πολλές χώρες πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται», δήλωσε καταλήγοντας.