1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. IEA: Δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις οι ΑΠΕ

IEA: Δεν χρειάζονται πλέον επιδοτήσεις οι ΑΠΕ

0

ΑΠΕΑν και η ελκυστικότητα των φωτοβολταϊκών και των αιολικών εξαρτάται από το ρυθμιστικό πλαίσιο της εκάστοτε χώρας και τον σχεδιασμό της αγοράς, οι μεγάλες επιδοτήσεις δεν είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εν λόγω τεχνολογιών ΑΠΕ, σημειώνεται στην έκθεση «Medium-Term Renewable Energy Market Report 2015» του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Όπως επισημαίνεται, το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί περίπου κατά μ. ό. στο 30% την περίοδο 2010-2015, ενώ αντίστοιχα το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά 2/3, με την ηλιακή ενέργεια να συρρικνώνεται στα 60-80 δολ. τη MWh σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική και στις ΗΠΑ.

«Οι χαμηλές τιμές έχουν σημειωθεί σε χώρες με ανταγωνισμό στις τιμές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων, καλούς ενεργειακούς πόρους και οικονομικά μέτρα που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους ή ευνοούν τη χρηματοδότηση. Παρόλο που οι συνθήκες αυτές δεν συναντώνται σε όλες τις αγορές, δείχνουν ότι υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης για ορισμένες χώρες» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.