1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Κύπρος: Εγκαίνια για το εφεδρικό Κέντρο Ανάκαμψης στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού

Κύπρος: Εγκαίνια για το εφεδρικό Κέντρο Ανάκαμψης στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού

0

ΑΗΚΩς ένα από τα σημαντικότερα έργα που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης το Εφεδρικό Κέντρο Ανάκαμψης στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Ο υπουργός τόνισε ότι η επιχειρησιακή συνέχεια της ΑΗΚ είναι ζωτικής σημασίας και προϋπόθεση για τη συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας, της ποιότητας ζωής των πολιτών και της ασφάλειας της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Δημητριάδης, εγκαινιάζοντας  το έργο, σημείωσε ότι είναι ένα μεγαλεπήβολο, επωφελές για τον τόπο και άκρως πρωτοποριακό έργο και πρόσθεσε ότι το ενιαίο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο εφεδρικό κέντρο ανάκαμψης των συστημάτων πληροφορικής, τεχνολογίας, ηλεκτρονικών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και το Εφεδρικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, καταδεικνύει ότι οι περίοδοι οικονομικής περισυλλογής, δεν είναι απαγορευτικοί για την υλοποίηση μεγαλεπήβολων σχεδιασμών και την κατασκευή έργων.

“Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, είναι η ύπαρξη σωστού προγραμματισμού, μεθοδικότητας και πάνω απ’ όλα οράματος” συμπλήρωσε.

Σκοπός του εφεδρικού κέντρου ανάκαμψης, συνέχισε, είναι να παρέχει τη δυνατότητα στην Αρχή και στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας να συνεχίζουν να παρέχουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στο κοινό, σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών τους, σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος των αντίστοιχων κεντρικών συστημάτων στην Λευκωσία που ενδεχομένως θα προκληθεί από σεισμό, πόλεμο, τρομοκρατία, κ.λπ.

“Η επιχειρησιακή συνέχεια της ΑΗΚ είναι ζωτικής σημασίας και προϋπόθεση για τη συνέχεια της οικονομικής δραστηριότητας, της ποιότητας ζωής των πολιτών και της ασφάλειας της χώρας. Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που το έργο, το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα που έγιναν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια” υπογράμμισε.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ακόμη ότι με τη λειτουργία των εφεδρικών συστημάτων και την ύπαρξη ενός ιδιόκτητου, σύγχρονου και αξιόπιστου τηλεπικοινωνιακού συστήματος, διασφαλίζεται ότι τα κυρίως επιχειρησιακά συστήματα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα τα οποία είναι αναγκαία για τη λειτουργία της ΑΗΚ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, θα υπάρχουν διαθέσιμα και ενεργά και στο εφεδρικό κέντρο και η ενημέρωση αυτών των συστημάτων θα γίνεται ταυτόχρονα με την ενημέρωση του κυρίως επιχειρησιακού συστήματος.

Επισήμανε ακόμη ότι το 85% του κόστους του έργου καλύφθηκε από Συγχρηματοδότηση στα πλαίσια της Προγραμματικής περιόδου 2007-2013, κάτω από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα», και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο του εφεδρικού κέντρου είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και είχε συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα «Ψηφιακή Κύπρος» ως αναπληρωματικό έργο για συγχρηματοδότηση, για τη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020.

“Παραθέτω τα εν λόγω στοιχεία γιατί θέλω να τονίσω ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, το κράτος, όχι μόνο να αξιοποιεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, αλλά και να διοχετεύει τις επενδύσεις σε τομείς που θα διασφαλίζουν ότι θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” ανέφερε.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός εξέφρασε τα θερμότατα συγχαρητήριά του σε όσους εργάστηκαν με “ζήλο, συνέπεια και επαγγελματισμό για την ολοκλήρωση του έργου” λέγοντας ΄ένα μεγάλο εύγε στην ΑΗΚ, στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους”.