1. Home
  2. Καύσιμα
  3. Ημερίδα για το φ/α από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

Ημερίδα για το φ/α από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης

0

81e571514738772d17c91e3195025efd_LΧαρακτήρα ανοιχτής συζήτησης με τον τεχνικό κόσμο της συμπρωτεύουσας είχε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Το Φυσικό Αέριο στη Θεσσαλονίκη» που διοργάνωσε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Αντικείμενο της ημερίδας η ενημέρωση του τεχνικού κόσμου σ’ ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις της αγοράς αερίου στη χώρα μας, το πρόγραμμα επεκτάσεων του δικτύου της ΕΠΑ, την βελτίωση των υπηρεσιών της προς τους συνεργάτες της μέσω του προγράμματος διαδικτυακής επικοινωνίας, τα αποτελέσματα του προγράμματος επιδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων, την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος GΙS και την έμφαση που δίδει η εταιρεία στην τήρηση της νομοθεσίας για την ασφαλή χρήση του φυσικού αερίου μέσω της συντήρησης του δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, της αύξησης του διαρκώς εκπαιδευόμενου προσωπικού επιφυλακής της, αλλά και της αναβάθμισης υλικών εξοπλισμού και λογισμικού (σύστημα Scada).

Στην ομιλία που ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης κ. Λεωνίδας Μπακούρας αποτίμησε την πορεία διείσδυσης του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης επισημαίνοντας τις αυξητικές της τάσεις και έκανε ένα συνοπτικό απολογισμό της επιτυχούς δραστηριότητας της ΕΠΑ από το 2000 μέχρι σήμερα.
Οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των υποδομών στο τέλος του 2015, τόνισε, ανήλθαν στα 195,3 εκ. ευρώ και αφορούν συνολικά δίκτυο μήκους άνω των 1000 χιλιομέτρων. Για το 2016 προγραμματίζεται επέκταση, κατά 20 και πλέον χιλιόμετρα, του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης προϋπολογισμού 8,39 εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους Δέλτα (Σίνδος & Ιωνία), Παύλου Μελά (Νικόπολη) και Θερμαϊκού για την Άνω Περαία και τους Νέους Επιβάτες. Οι πελάτες της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στο τέλος του 2015 ξεπέρασαν τις 200.000 (202.054), αυξάνοντας το ποσοστό διείσδυσης άνω του 56% και παρέχοντας τα οφέλη του φυσικού αερίου σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά με διαχρονική εξοικονόμηση της τάξεως του 29% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της ασφαλούς χρήσης του φυσικού αερίου μέσω της απόλυτης εφαρμογής των κανονισμών και των τεχνικών οδηγιών, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα τήρησης της νομοθεσίας αναφορικά με την τακτική συντήρηση των εστιών καύσης και τον υποχρεωτικό 4ετή επανέλεγχο αντοχής και στεγανότητας, κάλεσε δε τους φορείς να συμβάλλουν και με τη δική τους μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σ’ ότι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς αερίου ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της ΕΠΑ αναφέρθηκε στο ρυθμιστικό πλαίσιο του νόμου 4336/2015 που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται από τις 20 Αυγούστου 2015. Βάσει αυτού του νόμου η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του.
Στη συνέχεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε ανάλυση των δραστηριοτήτων από τους υπευθύνους τομέων: Μιχάλη Στεργιόπουλο του Τομέα Νέων Συνδέσεων και Ανάπτυξης Δικτύου/ Εξωτερικών Σχέσεων και Επικοινωνίας, Βασίλη Λάζαρη του Τομέα Τεχνικού Προγραμματισμού και Σχεδιασμού Δικτύου, Γιάννη Καρακίτσου του Τομέα Διαχείρισης Δικτύου και Άμεσης Επέμβασης, Γιώργου Λαχωρά του Τομέα Κατασκευών & Διαχείρισης Υλικών και Αντώνη Λιόλιου του Τομέα Διαχείρισης Σημείων Παράδοσης και Τεχνολογίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της άμεσης σύνδεσης νέων πελατών σε υφιστάμενο δίκτυο που, από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης ο καταναλωτής μπορεί να συνδεθεί και να επωφεληθεί από τη χρήση του φυσικού αερίου σε 30 ημέρες.

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εκ μέρους του Προέδρου ΣΜΗΒΕ, κ. Αθανάσιου Κολότσιου, του Γραμματέα ΕΕΤΕΕΜ Βορείου Ελλάδος, κ. Σάββα Τσακουρίδη, του Αντιπρόεδρου Συνδέσμου Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, κ. Φώτη Τσαπαδά κατά την διάρκεια της οποίας αναλύθηκαν διαδικαστικά ζητήματα της συνεργασία τους με την εταιρεία προς την κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού.