1. Home
  2. Νέα
  3. Η “βουτιά” του πετρελαίου απειλεί μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ

Η “βουτιά” του πετρελαίου απειλεί μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ

0

aerio_agogosΟι χαμηλές τιμές πετρελαίου και η συνακόλουθη αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει στον κλάδο πετρελαίου διεθνώς δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη την εγχώρια αγορά ενέργειας. Φιλόδοξα σχέδια, όπως αυτό της έρευνας υδρογονανθράκων στα βαθιά νερά του Ιονίου και της Κρήτης, άφησαν ασυγκίνητες τελικά τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του κλάδου, παρά το ισχυρό αρχικά ενδιαφέρον, αφού υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές δαπανών για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου. Στη δίνη της διεθνούς πετρελαϊκής αβεβαιότητας έχουν βρεθεί και τα μικρότερης εμβέλειας project έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε χερσαίες περιοχές της χώρας, όπως τα Ιωάννινα, ο Πατραϊκός Κόλπος και το Κατάκολο, αλλά και ο τελευταίος διαγωνισμός για την παραχώρηση των περιοχών Αρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Δυτικής Πελοποννήσου. Οι επιπτώσεις επεκτείνονται, όμως, και στα project φυσικού αερίου, στα οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει την αναβάθμιση της γεωπολιτικής της θέσης, όπως ο αγωγός Tap και ο διασυνδετήριος αγωγός IGB με τη Βουλγαρία, ενώ υπό δοκιμασία τίθεται και η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Διαχειριστή Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από την αζερική Socar.

Το έργο του Tap

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς έχουν υποχωρήσει κατά 50% τους τελευταίους 18 μήνες, συμπαρασύροντας αντίστοιχα προς τα κάτω τις τιμές του φυσικού αερίου, καθιστώντας τo έργο του Tap αλλά και τη συνολικότερη επένδυση εξόρυξης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ 2 για την τροφοδοσία της Ευρώπης με αζερικό αέριο ιδιαίτερα δαπανηρά. Πρόσθετος πιθανός ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση του γεωπολιτικού αυτού έργου είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά τη διάρρηξη των σχέσεων με τη Ρωσία και το πιθανό ενδεχόμενο ενεργειακής απομόνωσης της γειτονικής χώρας, που εμφανίζει μάλιστα αυξημένες ανάγκες σε φυσικό αέριο. Αν και ο εκπρόσωπος της βρετανικής BP στο Μπακού έδωσε προσφάτως διαβεβαιώσεις ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου δεν θα επηρεάσουν το επενδυτικό πρόγραμμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του όλου project έγινε με μέση τιμή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου και προβλέπεται να διοχετευθεί μέσω του Tap το αέριο, στα 400 δολάρια το μεγαμπιτιγιού, όταν σήμερα οι τιμές έχουν πέσει στα 200 δολάρια το μεγαμπιτιγιού.

Ενδεικτική του υψηλού ρίσκου του αγωγού Tap είναι και η αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της κοινοπραξίας, που ελάχιστη σχέση έχει πλέον με το αρχικό. Η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου επηρεάζει αντιστοίχως και την υλοποίηση του αγωγού IGB, με τον οποίο συνδέεται και η τύχη του νέου project του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που προχωράει με την υποστήριξη και της αμερικανικής εταιρείας Cheniere.

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ

Υπό αμφισβήτηση τίθεται από την αγορά και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, καθώς οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν μειώσει σημαντικά τα έσοδα της Socar, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών, προκειμένου να περιορίσει τις πιέσεις που δέχεται.

Στον τομέα των υδρογονανθράκων οι επιπτώσεις είναι πιο άμεσες. Μόλις πρόσφατα αποχώρησε από την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου η ιρλανδική εταιρεία Petroceltic. To ποσοστό της (33%) εξαγοράστηκε από τους άλλους δύο εταίρους της κοινοπραξίας (ΕΛΠΕ και Edison), οι οποίοι με την έναρξη της νέας χρονιάς ξεκίνησαν τις γεωφυσικές έρευνες προβλεπόμενης διάρκειας 40 ημερών. Τις έρευνες θα διεξάγει ερευνητικό σκάφος της εταιρείας Dolphin Ceophysical UK.

Προβληματισμός και αποχωρήσεις

Χαρακτηριστικό της αρνητικής συγκυρίας είναι το γεγονός ότι στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των περιοχών Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας-Πρέβεζας και Δ. Πελοποννήσου δεν εμφανίστηκε καν η ιταλική ENEL, που τον προκάλεσε. Ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μόνον των ΕΛΠΕ και Energean Οil. Στον μεγάλο διαγωνισμό για τα οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης κατατέθηκαν τελικά μόνον τρεις προσφορές, από κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ με εταίρους την Total και την Edison. Tα μοναδικά καλά νέα στον τομέα υδρογονανθράκων έρχονται αυτή τη στιγμή από τον Πρίνο, όπου η Energean Oil ολοκλήρωσε την πρώτη από τις 15 συνολικά γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει για το 2016, ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγή στα 3.000 βαρέλια την ημέρα. Προβληματισμός, ωστόσο, επικρατεί στη διοίκηση της Energean γενικότερα λόγω των χαμηλών τιμών.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή

Της Χρύσας Λιάγγου