1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. ΣΠΕΦ: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ συμβατή με τη μείωση των λογαριασμών

ΣΠΕΦ: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ συμβατή με τη μείωση των λογαριασμών

0

ΑΠΕ1Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας δεν είναι νομοτελειακό πως θα οδηγήσουν σε αύξηση του “τέλους ΑΠΕ” (ΕΤΜΕΑΡ), και επομένως των λογαριασμών ρεύματος.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Αντίθετα, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, αν δοθεί τέλος στις στρεβλώσεις της χονδρεμπορικής αγοράς, τότε παρά την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, το ΕΤΜΕΑΡ στη χειρότερη περίπτωση θα διατηρηθεί σταθερό, ενώ δεν αποκλείεται και να μειωθεί. Κάτι πυο σημαίνει πως η περαιτέρω μείωση των εκπομπών ρύπων κατά την ηλεκτροπαραγωγή δεν θα “μεταφραστεί” σε μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών.

Αυτό είναι το κεντρικό επιχείρημα στην επιστολή του Συνδέσμου προν τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ο ΣΠΕΦ συμμετέχει στη διαβούλευση για το νέο σχέδιο υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, αν και στο σχέδιο δίνεται όντως βαρύτητα στο να εμπλουτιστεί περαιτέρω η τεχνική συμμετοχή των ΑΠΕ στο σκέλος της προσφοράς ισχύος, όσον αφορά το οικονομικό του σκέλος ακολουθείται το ισχύον προβληματικό μοντέλο, το οποίο όπως έχει δείξει η πράξη έχει οδηγήσει σε ελλείμματα τον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει πως, με δεδομένο πως το σχέδιο προβλέπει πως οι αποζημιώσεις των ΑΠΕ θα είναι ταριφοειδούς μορφής, το πρόβλημα έγκειται στο ότι αυτές δεν συνδιαμορφώνουν την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) πάνω στην οποία εδράζονται, αλλά αντίθετα την κανιβαλίζουν (φαινόμενο Merit Order Effect). Κι αυτό γιατί μετέχουν με λογιστικά μηδενικές τιμές στο οικονομικό σκέλος επίλυσης του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού (ΗΕΠ), ενώ συμμετέχουν μόνο στο τεχνικό σκέλος της προσφοράς ισχύος.
Αυτή η στρέβλωση θα “αποτυπωθεί” στην αναπόφευκτη επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος τα επόμενα χρόνια, καθώς στο ενεργειακό μείγμα θα προστίθενται συνεχώς νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών. Ενδεικτικό είναι πως, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ, εάν όντως εγκατασταθούν μέχρι το 2020 επιπλέον 2,5 GW νέων έργων ανανεώσιμων πηγών, όπως στοχεύει η κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ κατά 5,8 ευρώ/MWh.
Με βάση τον Σύνδεσμο, βρισκόμαστε πλέον σε ένα σημείο διείσδυσης ΑΠΕ, που χρειάζεται να αλλάξει η βάση υπολογισμού των εσόδων τους. Επομένως, ο ΣΠΕΦ προτείνει πως αυτή η βάση θα πρέπει να πάψει να είναι οι χονδρεμπορικές τιμές των μονάδων που απέμειναν να λειτουργούν, δίνοντας τη θέση της στις τιμές των μονάδων που αποφεύχθηκε η λειτουργία τους.
Για να γίνει αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια αλλαγή της αρχιτεκτονικής της αγοράς, με τον Σύνδεσμο να προτείνει το ΕΤΜΕΑΡ να ενσωματωθεί στο κόστος της Προμήθειας τουλάχιστον κατά το “στρεβλό” τμήμα του και συγκεκριμένα στο επονομαζόμενο “ανταγωνιστικό” σκέλος των λογαριασμών ρεύματος, ώστε οι στρεβλές αυξήσεις του να αντιλογίζονται άμεσα από τις μειώσεις στις χονδρεμπορικές τιμές που οι ΑΠΕ προκαλούν.