1. Home
  2. Νέα
  3. Τουρκοκυπριακές αντιδράσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκοκυπριακές αντιδράσεις για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

0

moustafa-akintzi-arxeiou«Ο φυσικός πλούτος κάτω από τη θάλασσα ανήκει και στις δύο κοινότητες και σε μια πιθανή λύση η αρμοδιότητα θα ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση», τόνισε ηγέτης του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. «Ο φυσικός αυτός πλούτος μπορεί να συμβάλει στο κόστος της λύσης και μπορεί να ανοίξει έναν νέο κερδοφόρο ορίζοντα για όλες τις πλευρές», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις Ακιντζί πραγματοποιήθηκαν στη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, την περασμένη Παρασκευή.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης όμως δεν έμεινε εκεί. Έκανε παράλληλα λόγο για ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πως στο παρελθόν οι έρευνες είχαν τινάξει τις συνομιλίες στον αέρα.

«Μοιραστήκαμε μαζί με τον κ. Άιντα τις ευαισθησίες μας ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο των γεωτρήσεων. Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους τους Κύπριους και η αξιολόγησή του στο μέλλον με τον καλύτερο τρόπο είναι καθήκον όλων μας αλλά τώρα θα πρέπει να αποφύγουμε συμπεριφορές που θα το μετατρέψουν αυτό σε ζήτημα έντασης», ανέφερε ακόμη ο Ακιντζί μιλώντας για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ακόμη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο και για ενεργειακό διάδρομο που μπορεί από δω να μεταφέρει το αέριο απευθείας στην Ευρώπη, ενώ συζητήθηκε και η πορεία της διαδικασίας των συνομιλιών, πως μπορούν να ξεκαθαρίσουν τα σημεία που δεν είναι ακόμη σαφή σε θέματα που έχουν συμφωνήσει.

Ο Ακιντζί μίλησε για πρόοδο σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια και αναζητούν τρόπους πως μπορούν να επιτύχουν πρόοδο τους επόμενους έναν με δύο μήνες. Υπάρχουν σημεία διαφορών, υπάρχουν και σημεία στα οποία έχουν συμφωνήσει, ενώ γίνονται εργασίες που θα διευκρινίσουν πιο πολύ θέματα που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, αλλά έχουν συμφωνηθεί ανέφερε χαρακτηριστικά.