1. Home
  2. ΑΠΕ
  3. Τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν την ανάπτυξη…

Τα ΕΛΠΕ συνεχίζουν την ανάπτυξη…

0

1901329Παρά την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου και την κρίση στη χώρα μας τα ΕΛΠΕ  συνεχίζουν να πιστεύουν ότι πρέπει να επενδύουν  στο μέλλον. Είναι ενδιαφέροντα όσα είπε  πρόσφατα στο συνέδριο του ΤΕΕ  ο κ. Γ. Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου.

Γράφει ο Αριστείδης Ζευγίτης

Εξέφρασε την άποψη ότι ο κλάδος της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας, καθώς υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στον πρωτογενή ενεργειακό τομέα, όσο και στη μεταφορά και τις υποδομές αερίου και ηλεκτρισμού.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι μετά από χρόνια απραξίας, έχουν επανεκκινηθεί οι έρευνες υδρογονανθράκων. Το ενδιαφέρον θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε πολιτική αστάθεια και χαμηλές τιμές αργού. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης για τις προσφορές και να μείνει σταθερό το νομικό πλαίσιο.

Ακόμα ανέφερε ότι  τα ΕΛΠΕ έχουν αποφασίσει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, έχουν ερευνήσει 26 πετρελαιοπιθανές περιοχές και γνωρίζουν τη σχετική γεωλογία και συμπλήρωσε ότι η  εμπειρία από κοινοπραξίες με μεγάλες ξένες εταιρείες στο εξωτερικό αποτελεί επιπλέον εχέγγυο.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξόπουλος είπε ότι στις ΑΠΕ η Ελλάδα είναι προικισμένη και έχει αναπτύξει σημαντική παραγωγική βάση με πάνω από 5.000 μεγαβάτ  και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της μακροπρόθεσμης στρατηγικής, τα ΕΛΠΕ στοχεύουν σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου με έμφαση στις ΑΠΕ. Ήδη προωθούν έργα έχοντας 200 μεγαβάτ σε διαφορα σταδια ανάπτυξης και σε λειτουργία. Επίσης, προωθούν το net metering στα πρατήρια και θα εξετάσουν τη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς για τα φωτοβολταϊκά που αναμένονται στο άμεσο μέλλον.

Πραγματικά είναι ελπιδοφόρο αυτές τις εποχές της επενδυτικής απραξίας να υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα..

tags: