1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Ρωσικό, ιταλικό και αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ
Ρωσικό, ιταλικό και αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ

Ρωσικό, ιταλικό και αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ

0

deiΤο ενδεχόμενο συμπράξεων με τη ΔΕΗ έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλους «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρισμού. Αυτό ανάφεραν χθες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, υποστηρίζοντας πως μέσα από τέτοια κοινοπρακτικά σχήματα θα επέλθει η μόνιμη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, και όχι από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τις οποίες η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί απλώς μεταβατικό μηχανισμό για το «άνοιγμα» της αγοράς.

Μία από τις επιχειρήσεις που έχει δείξει ενδιαφέρον φαίνεται πως είναι η ιταλική Edison, η οποία συμμετέχει στην Elpedison μαζί με τα ΕΛΠΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το θέμα αυτό τέθηκε και στη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Π. Σκουρλέτης με την εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ομίλου Edison Ρομπέρτο Πότι και τον πρόεδρο της Edison Hellas, Ιωάννη Ζήσιμο.

Εκτός από την Edison, η συνεργασία με τη ΔΕΗ φαίνεται να απασχολεί και τη ρωσική Gazprom και την Israel Corp. από το Ισραήλ. Ανάλογο ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκδηλώσει επίσης και αμερικανικές εταιρείες.

Όσον αφορά τα πιθανά κοινοπρακτικά σχήματα που μπορεί να προκύψουν από τέτοιες συνεργασίες, το μόνο που είναι βέβαιο είναι πως η ΔΕΗ θα κατέχει το μειοψηφικό «πακέτο» μετοχών – κάτι που έχει δηλώσει επίσης και ο Π. Σκουρλέτης. Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ θα μπορούσε να συμμετάσχει με λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες, με αντάλλαγμα την επένδυση από τον ιδιώτη στην κατασκευή νέων μονάδων ή στην αναβάθμιση ήδη υπάρχοντων εργοστασίων.