1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. ΔΕΠΑ: Πώς και πότε θα φθάσει το φυσικό αέριο σε 18 ακόμη πόλεις
ΔΕΠΑ: Πώς και πότε θα φθάσει το φυσικό αέριο σε 18 ακόμη πόλεις

ΔΕΠΑ: Πώς και πότε θα φθάσει το φυσικό αέριο σε 18 ακόμη πόλεις

0

shutterstock_90120616Τρεις περιφέρειες της ηπειρωτικής Ελλάδας περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση των πλάνων της ΔΕΠΑ για να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο ακόμη περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο λόγος για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, στις οποίες η ΔΕΠΑ από το Α’ εξάμηνο του 2017 θα ξεκινήσει την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, ώστε το φυσικό αέριο να φθάσει σε 18 μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και «σημειακούς καταναλωτές» (δηλαδή βιομηχανίες) σε αυτές τις περιοχές.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΠΑ, ένα βασικό κριτήριο που η περαιτέρω διείσδυση του καυσίμου θα ξεκινήσει από τις τρεις συγκεκριμένες περιφέρειες είναι το γεγονός ότι βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς και τα «παρακλάδια» του. Έτσι, για τις περισσότερες από τις 18 πόλεις, το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου.

Ωστόσο, σε 4 αστικά κέντρα η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Έτσι, στην Ορεστιάδα, το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Βέροια, το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα διανομής. Η λύση του CNG θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για απομακρυσμένες βιομηχανίες στις τρεις Περιφέρειες.

Αρχές του 2017 οι πρώτες συνδέσεις

Σύμφωνα με τις πηγές της ΔΕΠΑ, τα έργα θα ξεκινήσουν παράλληλα και στις 3 Περιφέρειες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς. Κριτήριο για το πότε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο είναι το αν η πόλη διαθέτει ή όχι τις βασικές υποδομές των δικτύων διανομής.

Επομένως, στη Λαμία, την Κατερίνη και τις Σέρρες, όπου υπάρχουν ήδη οι βασικές υποδομές, οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προσθέτουν οι άνθρωποι της εταιρείας, και στις 18 πόλεις προβλέπεται πως οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων, η ΔΕΠΑ έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με τις τρεις Περιφέρειες, προκειμένου να εξασφαλισθούν κονδύλια μέσω του ΣΕΣ 2014-2020. Παράλληλα, η εταιρεία θα αξιοποιήσει ίδια κεφάλαια, όπως και άλλες πηγές δανεισμού.

Τόνωση των τοπικών οικονομιών

Με βάση τον νόμο 4336/2015, τη διαχείριση των νέων δικτύων θα αναλάβει η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ. Η πώληση φυσικού αερίου στους τελικούς καταναλωτές είναι δραστηριότητα που θα μπορεί να ασκηθεί από τη ΔΕΠΑ, τις ΕΠΑ ή και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία εμπορίας αερίου, αρκεί να είναι συμβεβλημένη με τον διαχειριστή, μέσω Σύμβασης Διανομής, καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη χρήσης των δικτύων.

Για τη ΔΕΠΑ, η στρατηγική επιλογή επέκτασης των εγχώριων δικτύων έχει ως έναν βασικό στόχο να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να μειώσουν τους προϋπολογισμούς τους και, το κυριότερο, σε κάθε είδους επιχείρηση να ελαττώσει το λειτουργικό της κόστος.

Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι άνθρωποι της ΔΕΠΑ, το φυσικό αέριο είναι αυτή τη στιγμή μία από τις ελάχιστες λύσεις που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος και επομένως να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Επιπλέον το φυσικό αέριο θα αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων αυτών των περιοχών, ελαττώνοντας τη ρύπανση.

Την ίδια στιγμή, τα νέα δίκτυα θα ενισχύσουν την εγχώρια αγοράς φυσικού αερίου, κάτι που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για να γίνει όντως η χώρα μας ενεργειακός κόμβος και, εκτός από τον ΤΑΡ, να πάρουν «σάρκα και οστά» αρκετά ακόμη από τα σχεδιαζόμενα διεθνή έργα διέλευσης φυσικού αερίου από την Ελλάδα.

Σχέδια για επόμενες επεκτάσεις

Πάντως, παρά το θετικό κοινωνικό «πρόσημο» που έχει η εγκατάσταση νέων δικτύων, για τη ΔΕΠΑ είναι σημαντικό κάθε έργο να είναι και οικονομικά βιώσιμο. Αυτός είναι ο λόγος, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της εταιρείας, που πριν αποφασισθεί οποιοδήποτε έργο, θα πρέπει πρώτα οι τεχνικοοικονομικές μελέτες να έχουν δείξει πως η επένδυση μπορεί να αποσβεστεί.

Έτσι, η εταιρεία καταστρώνει ήδη τα πλάνα της για το επόμενο «κύμα» επεκτάσεων, ξεκινώντας και αυτή τη φορά από τις τεχνικοοικονομικές μελέτες που θα κρίνουν ποιες από αυτές θα είναι βιώσιμες. Σε αυτό το δεύτερο «κύμα», από την άποψη της προεργασίας που έχει γίνει, πιο «ώριμα» είναι αυτή τη στιγμή τα πλάνα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μελετάται η εγκατάσταση αυτόνομου δικτύου στην Πάτρα, το οποίο θα τροφοδοτείται είτε με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), είτε με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είτε με συνδυασμό των δύο λύσεων.

Του Κώστα Δεληγιάννη