1. Home
  2. Το
  3. πρωτοσέλιδο
  4. 9 μη δεσμευτικές προσφορές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου
9 μη δεσμευτικές προσφορές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

9 μη δεσμευτικές προσφορές για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου

0

fb6ceaab9f8c52acae2f63e5dc08a509_XLΕννέα μη-δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υπεβλήθησαν στην ICGB AD – την εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού φυσικού αερίου.

Η εταιρεία ICGB AD, υπεύθυνη για την υλοποίηση του Διασυνδετήριου Αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, ανακοινώνει την ολοκλήρωση της Μη Δεσμευτικής Φάσης του Διαγωνισμού Δέσμευσης Δυναμικότητας (Market Test), ο οποίος πραγματοποιείται με σκοπό τη δέσμευση μεταφορικής δυναμικότητας στον αγωγό.

Ειδικότερα, κατά τη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δέσμευση δυναμικότητας στον αγωγό IGB, υπεβλήθησαν εννέα μη-δεσμευτικές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τη διαμετακόμιση συνολικά 4,3 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.) φυσικού αερίου ανά έτος σε κανονική ροή από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και περίπου για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ανά έτος σε σταθερή ανάστροφη ροή, από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος έληξε την 8η Απριλίου 2016, σε συνέχεια σχετικών παρατάσεων που εγκρίθηκαν από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, ΡΑΕ και EWRC αντίστοιχα.

Η φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και διεξήχθη με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές και την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που εκδόθηκαν από κοινού από τις ΡΑΕ και EWRC, σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 36 της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/73/EC.

Η δεύτερη Δεσμευτική Φάση, θα ξεκινήσει κατόπιν λήψης των σχετικών κατευθύνσεων και εγκρίσεων από τις Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η Δεσμευτική φάση αφορά στην επιβεβαίωση των σχετικών εκδηλώσεων ενδιαφέροντος μέσω της σύναψης συμβάσεων διαμετακόμισης.

Υπνεθυμίζεται πως ο ελληνοβουλγαρικός διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου (IGB Project) αναπτύσσεται από την εταιρεία ICGB AD, η οποία ιδρύθηκε το 2011 στη Σόφια της Βουλγαρίας, με μετόχους την βουλγαρική BEH EAD (50%) και την ελληνική εταιρεία ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.(50%). Η τελευταία, με έδρα την Αθήνα, ανήκει ισομερώς στη ΔΕΠΑ και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Edison S.p.A.

Ο αγωγός IGB θα διασυνδεθεί με το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στην περιοχή της Κομοτηνής και με το αντίστοιχο Βουλγαρικό στην περιοχή της Stara Zagora. Με σχεδιαζόμενο μήκος 182 χιλιόμετρα και διατομή του αγωγού 32 ίντσες, η αρχική μεταφορική του ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα (δισ. κ.μ.) φυσικού αερίου σε κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία.