1. Home
  2. Νέα
  3. Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΠΕ – Rosneft «φέρνει» η επίσκεψη Πούτιν
Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΠΕ – Rosneft «φέρνει» η επίσκεψη Πούτιν

Μνημόνιο συνεργασίας ΕΛΠΕ – Rosneft «φέρνει» η επίσκεψη Πούτιν

0

74eacb5b53572dc9ba09212bdb1221d1Συμφωνία-μνημόνιο αναμένεται να υπογράψουν ΕΛΠΕ και Rosneft σήμερα, με αφορμή την επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται στενό σύμβουλο του Ρώσου προέδρου.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS αναφέρει ότι η Rosneft δίνει βάρος στην αναμενόμενη συμφωνία, ενώ παραθέτει δηλώσεις του ο Γιούρι Ουσακόφ, βοηθού του ηγέτη του ρωσικού κράτους, σύμφωνα με τις οποίες από την πλευρά της ρωσικής εταιρείας το μνημόνιο θα υπογραφεί από τον πρόεδρό της Ίγκορ Σέτσιν. Με βάση τον Ρώσο κρατικό αξιωματούχο, η συμφωνία αφορά την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φθάνει σήμερα στην Αθήνα, στις 15:30, ενώ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στο γεύμα εργασίας που θα παρακαθήσει με τον Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες των  αντιπροσωπειών Ελλάδας-Ρωσίας, ενώ στο πέρας του θα υπογραφούν οκτώ μνημόνια συνεργασίας, σύμφωνα με το TASS, ανάμεσα στα οποία και η συμφωνία ΕΛΠΕ και Rosneft.

Μιλώντας στο πρακτορείο, ο Γιούρι Ουσακόφ επανέλαβε επίσης τη θέση που εξέφρασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 26 Μαΐου με άρθρο του στην “Καθημερινή”, για το γεγονός ότι η Ρωσία υπολογίζει πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς της με σκοπό την αύξηση των εφοδιασμών των υδρογονανθράκων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Επίσης, όπως και ο Ρώσος πρόεδρος, έτσι και ο βοηθός του ηγέτη του ρωσικού κράτους κάνει ειδική μνεία στο Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο στη Ρώμη οι επικεφαλής της Gazprom, της ιταλικής εταιρείας Edison και της ελληνικής ΔΕΠΑ, για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών προς την Ελλάδα και Ιταλία.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της ιστοσελίδας EurActiv.com, το συγκεκριμένο έργο δεν βρίσκεται ψηλά στην “ατζέντα” της συνάντησης, αφού η ελληνική πλευρά θέλει προς το παρόν να “παγώσει” τα σχέδια κατασκευής του, καθώς θεωρείται άμεσος ανταγωνιστής του ΤΑΡ. Άλλα δημοσιεύματα σημειώνουν πως και για τη Ρωσία αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη προτεραιότητα έχει η προώθηση του Nord Stream 2, για τον εφοδιασμό της Δυτικής Ευρώπης με φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία, και όχι ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας-Ιταλίας.

Με βάση την EurActiv.com, οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό. Αθήνα και Μόσχα θα εξετάσουν επίσης την προοπτική της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, χωρίς να παραβιάζεται το εμπάργκο, καθώς και ρωσικές επενδύσεις στη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΗ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Αύριο ο Ρώσος πρόεδρος θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, από όπου θα μεταβεί για επίσκεψη στο Άγιο Όρος.