1. Home
  2. Νέα
  3. Σημαντικές παρουσίες από την Ευρ. Επιτροπή στην ημερίδα για την Ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη
Σημαντικές παρουσίες από την Ευρ. Επιτροπή στην ημερίδα για την Ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη

Σημαντικές παρουσίες από την Ευρ. Επιτροπή στην ημερίδα για την Ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη

0

GlobeΠραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η  ημερίδα με θέμα, “Ο ρόλος της ΝΑ Ευρώπης στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, την οποία διοργάνωσαν η εταιρεία Symeon G. Tsomokos και η εφημερίδα ευρωπαϊκών υποθέσεων, New Europe, με τη συνεργασία του Greek Energy Forum.

Την ημερίδα άνοιξε με ομιλία της η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κα Corina Cretu, η οποία τόνισε την στρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ευρύτερο γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης και αναφέρθηκε σε μία σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της ενέργειας. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για τη  διασύνδεση των Κυκλάδων, την ανάπτυξη του ηπειρωτικού δικτύου και της Κρήτης, καθώς και το έργο του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας. Η Ενεργειακή Ένωση στηρίζεται σε τέσσερις κύριους πυλώνες, σύμφωνα με την κα Cretu: Της ενεργειακής αποδοτικότητας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της μεγάλης ενεργειακής υποδομής και των βιώσιμων συγκοινωνιακών δικτύων. Στο επίπεδο της ενεργειακής αποδοτικότητας θα διατεθούν 18 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν 80.000 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε την σημασία του θέματος της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, στο οποίο αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP). «O αγωγός TAP είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Παπαδημούλης, ενώ μίλησε και για τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και εναρμόνισης με τις εθνικές αγορές. «Πρέπει να ενισχύσουμε την πολυμερή συνεργασία μεταξύ δρώντων διαφορετικών περιοχών, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος». Εκτίμησε δε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργάζεται στενότερα με διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι συγκρούσεις.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με θέμα, «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής, οι επενδύσεις και οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της ΝΑ Ευρώπης», συμμετείχαν σημαντικοί ξένοι και Έλληνες ομιλητές.  Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, εκτίμησε ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη έχει δοκιμαστεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και εκτίμησε ότι η ανάγκη συνεργασίας είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Νερού της Βουλγαρίας, Julian Popov, εκτίμησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε περίοδο ενεργειακής μετάβασης και προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εθνικών δικτύων ενέργειας και όχι μόνο στη διασύνδεση των κρατών – μελών.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς, ανέδειξε τη διαφορετικότητα της Ευρώπης στο επίπεδο της ενεργειακής αυτονομίας,  καθώς, όπως είπε, η ΕΕ είναι μεν μια οικονομία χαμηλού φορτίου άνθρακα, ταυτόχρονα όμως πρέπει να αντιμετωπίζει τα σημαντικά ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας που προκύπτουν.

Στην εκδήλωση παρευρίσκονται, εκτός των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έλληνες ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ο  Γιώργος Κύρτσος, ο Στέλιος Κούλογλου και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων από τον κλάδο της Ενέργειας.

Το προηγούμενο βράδυ πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας όπου παρευρέθησαν  η Kristalina Georgieva, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων και οι ομιλητές του συνεδρίου.