1. Home
  2. Θέρμανση
  3. -
  4. κλιματισμός
  5. Κλιματιστικό: Ώρα για συντήρηση
Κλιματιστικό: Ώρα για συντήρηση

Κλιματιστικό: Ώρα για συντήρηση

0

Μπορεί οι θερμοκρασίες να θυμίζουν περισσότερο άνοιξη τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν προεξοφλεί πως θα λείψουν το φετινό καλοκαίρι οι καύσωνες και τα 24ωρα που το κλιματιστικό θα γίνει το καλύτερο «αντίδοτο» στη ζέστη. Έτσι, στην περίπτωση που δεν έχετε φροντίσει για τη συντήρηση του μηχανήματός σας μέσα στη χρονιά, το καλύτερο θα ήταν να το κάνετε άμεσα.

Ο λόγος είναι πως οι περισσότεροι Έλληνες «θυμούνται» τη συντήρηση την τελευταία στιγμή, δηλαδή μόλις οι θερμοκρασίες χτυπήσουν «κόκκινο» για πρώτη φορά. Επομένως, αν αποφασίσετε κι εσείς να ψάξετε για τεχνικό μόλις αρχίσει ο υδράργυρος να σκαρφαλώνει, μάλλον θα δυσκολευτείτε να κλείσετε ραντεβού.

Σύμφωνα με όλους τους κατασκευαστές, τα κλιματιστικά χρειάζονται συντήρηση από πιστοποιημένο ψυκτικό τουλάχιστον μία φορά σε ετήσια βάση, ακόμη κι αν τίθενται σε λειτουργία μόνο το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο θα μειώσετε την πιθανότητα βλάβης ή δυσλειτουργίας, αλλά και θα εξασφαλίσετε πως το μηχάνημα θα δροσίζει τον χώρο σας χωρίς η απόδοσή του να μειώνεται σημαντικά από χρονιά σε χρονιά.

Όπως είναι φυσικό, η συχνότητα επίσκεψης του ψυκτικού εξαρτάται από τον χρόνο λειτουργίας. Επομένως, ένα μηχάνημα που χρησιμοποιείται και τους χειμερινούς μήνες για θέρμανση θα πρέπει να συντηρείται πιο συχνά από κάποιο μοντέλο το οποίο «επιστρατεύεται» μόνο στους καύσωνες.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές συνιστούν επίσης στον καταναλωτή να καθαρίζει και ο ίδιος το κλιματιστικό του, τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο, ενώ μάλιστα παραθέτουν τις απαραίτητες οδηγίες στα εγχειρίδια των προϊόντων τους. Για τη φροντίδα του μηχανήματος, ο «νούμερο ένα» κανόνας είναι ο καθαρισμός των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας με νερό. Επίσης, θα πρέπει να καθαρίζετε τις περσίδες της εσωτερικής μονάδας από τη σκόνη, όπως επίσης και τα πτερύγια της εξωτερικής μονάδας.