1. Home
  2. Ενεργειακές
  3. επισημάνσεις
  4. Ασφαλιστικά μέτρα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ
Ασφαλιστικά μέτρα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ

Ασφαλιστικά μέτρα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ

0

DSC_0026Φραγμό στην ιδιοκτησιακή απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη Δημόσια επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα επιχειρήσει να θέσει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου. Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της Ομοσπονδίας από τον πρόεδρό της Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος τόνισε πως στόχος της ΓΕΝΟΠ είναι να εμποδίσει νομικά τη διαδικασία πώλησης του 20- 24% του μετοχικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή, όπως προβλέπει η τελευταία συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών.

Η κίνηση της Ομοσπονδίας έρχεται μία ημέρα πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να πάρει αποφάσεις που θα δρομολογήσουν την ιδιοκτησιακή ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή των δικτύων μεταφοράς από τη Δημόσια Επιχείρηση. Όπως ανέφερε και ο κ. Αδαμίδης στη συνέντευξη, η ΓΕΝΟΠ έχει έννομο συμφέρον να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, από τη στιγμή που ένα ποσοστό της ασφαλιστικής περιουσίας των εργαζόμενων είναι ενσωματωμένο στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και επομένως και στον ΑΔΜΗΕ. «Επίσης, θα έπρεπε να έχει γίνει αναλογιστική μελέτη αποτίμησης της αξίας της εταιρείας, όπως ζητά η ΓΕΝΟΠ εδώ και καιρό», πρόσθεσε.

Στην πράξη, τα ασφαλιστικά μέτρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσκομμα στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την ανακήρυξη στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, από τη στιγμή που η απώλεια των δικτύων μεταφοράς από τη ΔΕΗ μεταφράζεται σε συρρίκνωση της περιουσίας της Δημόσιας Επιχείρησης, θίγοντας έτσι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ακόμη όμως κι αν δεν συμβεί αυτό, η ΓΕΝΟΠ εκτιμά πως η νομική εμπλοκή θα αποθαρρύνει τους πιθανούς επενδυτές.

«Μη ρεαλιστικό το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ»

Υπενθυμίζεται πως, μέσα από μία πολύπλοκη διαδικασία, στόχος είναι το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ να παραμείνει στο δημόσιο, το 20-24% θα παραχωρηθεί σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο θα διατεθεί σε ιδιώτες μέσω του χρηματιστηρίου. Επίσης, με βάση το συμπληρωματικό μνημόνιο, αν δεν ανακηρυχθεί στρατηγικός επενδυτής μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί κατά 100% ο ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, το σχέδιο απόσχισης είναι πολυδαίδαλο και, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μη ρεαλιστικό. «Γιατί να εξαγοράσει το 24% του ΑΔΜΗΕ όποιος στρατηγικός εταίρος ενδιαφερθεί, εφόσον μπορεί σε λίγους μήνες να αποκτήσει το 100%;», αναρωτήθηκε. Πρόσθεσε πως η εκτίμηση της Ομοσπονδίας είναι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το παρόν σχέδιο, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα αποδειχθεί στην πράξη ανακόλουθη με τις προεκλογικές της εξαγγελίες, ξεκινώντας τις διαδικασίες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων μεταφοράς.

Καταστροφική η απώλεια του ΑΔΜΗΕ

Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι φρόντισε να εντάξει στο μνημόνιο ως εναλλακτικό πλάνο την πλήρη ιδιωτικοποίηση, με σκοπό η ΓΕΝΟΠ να συμφωνήσει με το υπάρχον πλάνο ως τη λιγότερο κακή λύση. «Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική, αφού θεωρούμε ότι είναι καταστροφικό για τη ΔΕΗ οποιοδήποτε σχέδιο ιδιοκτησιακού διαχωρισμού», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το αρχικό μοντέλο που είχε υιοθετηθεί στη χώρα μας, στο πλαίσιο ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού (Independent Transmission Operator), δεν προέβλεπε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή των δικτύων. «Το μοντέλο αυτό είναι σύμφωνο με την κοινοτική Οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς, ενώ  χρησιμοποιείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία», επανέλαβε.

Κατώτερη των περιστάσεων η σημερινή διοίκηση

Ο κ. Αδαμίδης επιτέθηκε επίσης στη διοίκηση της ΔΕΗ, απαντώντας στην επιστολή που απέστειλε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Εμμ. Παναγιωτάκης προς τους εργαζόμενους, καλώντας τους σε συνεργασία και συστράτευση. «Η χθεσινή επιστολή του προέδρου δίνει την εντύπωση μιας παραδοχής ήττας και αποτυχίας. Θα έπρεπε να την απευθύνει στην πολιτική ηγεσία και όχι στους εργαζομένους, οι οποίοι έχουν απολέσει από τους μισθούς τους περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Χρήματα που έχουν καλύψει “τρύπες” που δημιουργήθηκαν από στρεβλώσεις της αγοράς, όπως π.χ. το ΕΤΜΕΑΡ», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, θύμισε πως η ΓΕΝΟΠ είχε χαιρετίσει την επιλογή της συγκεκριμένης διοίκησης, η οποία προέρχεται από τα σπλάχνα της εταιρείας. «Σήμερα δηλώνουμε πως οι διοικήσεις των εταιρειών του Ομίλου αποδείχθηκαν κατώτερες των συγκυριών», τόνισε παρομοιάζοντας τη ΔΕΗ με ακυβέρνητο καράβι, το οποίο έχει εφεθεί στην τρικυμία. «Δεν μπορεί η εταιρεία να έχει στο τιμόνι ανθρώπους που έχουν ξεπεράσει το 80ό έτος της ηλικίας τους», συμπλήρωσε με νόημα.

Επιζήμια συμφωνία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, «είναι κίνηση πανικού και απόδειξη της κατάρρευσης της επιχείρησης, η ανακοίνωση της διοίκησης για την πώληση 400.000 πελατών τον Σεπτέμβριο». Επίσης, εκτίμησε ότι η πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, είναι τελικά ακόμη πιο επιζήμια από τις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων και την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

«Με τη νέα συμφωνία, η ΔΕΗ πρέπει να απολέσει το 50% της λιανικής μέχρι το 2020, όταν με το μοντέλο της “μικρής ΔΕΗ” θα έχανε το 30%. Επίσης, με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, το 2019 θα είναι αναγκασμένη να δημοπρατεί περισσότερη ενέργεια από τη λιγνιτική της παραγωγή. Επομένως, θα βρεθεί στην εξωφρενική κατάσταση να εισάγει ενέργεια για να την προσφέρει στις δημοπρασίες», επισήμανε.

Μάλιστα, ανέφερε πως η απόπειρα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, όπως του 100% του ΑΔΜΗΕ, είναι τα καλύτερα σενάρια, αφού δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στην πράξη.

Του Κώστα Δεληγιάννη