1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. Π. Σκουρλέτης: Μέτρα για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας
Π. Σκουρλέτης: Μέτρα για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας

Π. Σκουρλέτης: Μέτρα για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας

0

skourletisΤη διαμόρφωση αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής για τη στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις καθώς αλλάζει το ενεργειακό τοπίο, δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη για το θέμα, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 26 Ιουλίου 2016 στο υπουργείο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, εισηγήθηκε ως άμεσο μέτρο την σύσταση – με υπουργική απόφαση – μεικτής Επιτροπής Εργασίας, η οποία θα αναλάβει να συλλέξει, να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει τις σχετικές προτάσεις.

Στόχος είναι να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, βάσει ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου συζήτησης και με τον ορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τις εργασίες της επιτροπής, στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΔΕΗ, αλλά και του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Στη σύσκεψη, εκτός του υπουργού και συμβούλων του, συμμετείχαν μεταξύ άλλων: Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Ελισάβετ Παναγιωτίδου, Παναγιώτης Πλακεντάς, Στέφανος Μπίρος. Ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο Δήμαρχος Φλώρινας Ιωάννης Βοσκόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αμυνταίου Βαγγέλης Ακριτίδης και Αβραάμ Θεοδωρίδης, στελέχη της Περιφέρειας, ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης. Επίσης, οι βουλευτές Κοζάνης, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος, Θέμης Μουμουλίδης, Γιώργος Ντζιμάνης, καθώς και οι βουλευτές Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης και Κώστας Σέλτσας.

Στόχος του υπουργείου είναι η αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων και η επεξεργασία μέτρων σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς, εντός της συνολικότερης ενεργειακής και αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η πρόταση του υπουργού έγινε θετικά αποδεκτή από το σύνολο των συμμετεχόντων. Στη σύσκεψη υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και θίχτηκαν πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την εξάρτηση της περιοχής από τον λιγνίτη, την καθοριστική συμβολή της στην ενεργειακή ανάπτυξη της χώρας, τα νέα προβλήματα που έχουν προκύψει ή προβλέπεται να εμφανιστούν στο μέλλον.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και πολλά χρονίζοντα προβλήματα τα οποία φαίνεται ότι απαιτούν μονάχα πολιτική βούληση, όπως η επιστροφή εδαφών που δεν έχουν αποζημιωθεί από τη ΔΕΗ στο Δημόσιο, ώστε να διατεθούν σε καλλιεργητές, η αλλαγή προσέγγισης στην αποκατάσταση εδαφών, η αποθήκευση των χωμάτινων όγκων.

Η κύρια προσέγγιση της πολιτικής ηγεσίας για μια ισχυρή ΔΕΗ στη νέα ενεργειακή εποχή, θέτει τα ζητήματα της παρουσίας της επιχείρησης στην περιοχή και τα κρίσιμα θέματα των συμπράξεων και της εξωστρέφειάς της, σε νέα βάση, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομικό και ταυτόχρονα κοινωνικό αποτέλεσμα, ανάλογο με τις ανάγκες που προέχουν.