1. Home
  2. Ηλεκτρισμός
  3. ΡΑΕ: Παράταση στη διαβούλευση για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας
ΡΑΕ: Παράταση στη διαβούλευση για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

ΡΑΕ: Παράταση στη διαβούλευση για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας

0

rae_big-thumb-largeΤα διάφορα ερωτήματα που ανακύπτουν για τις  δημοπρασίες ηλεκτρισμού ((ΝΟΜΕ), όπως ποιοι ακριβώς θα συμμετέχουν, το ύψος της προκαταβολής κλπ υποχρέωσαν τελικώς τη ΡΑΕ να δώσει παράταση ως τις 9 Σεπτεμβρίου στη δημόσια διαβούλευση για τον νέο Κώδικα Συναλλαγών και να διοργανώσει ημερίδα στις 5 Σεπτεμβρίου για την ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων.

Κανονικά, η διαβούλευση για τον νέο «Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας»,  ο οποίος αποτελεί εισήγηση του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) έληγε σήμερα, 26 Αυγούστου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ούτως ή άλλως είναι πιεσμένο, καθώς η καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη, πιλοτική δημοπρασία είναι η 30η Σεπτεμβρίου και το «γραφειοκρατικό σκέλος» θα έπρεπε να είχε τελειώσει νωρίτερα με βάση το μνημόνιο, προβλέπει ότι ο Λειτουργός της Αγοράς θα πρέπει ως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει παραδώσει την τελική τους εισήγηση προκειμένου η ΡΑΕ να εκδώσει ως το τέλος του μήνα τη σχετική απόφαση και να διεξαχθεί η δημοπρασία.

Στην ημερίδα ο ΛΑΓΗΕ θα παρουσιάσει τα βασικά σημεία του νέου κώδικα θα τεθούν επιτάπητος όλα τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των οποίων ποιοί ακριβώς θα είναι οι συμμετέχοντες, θέματα όπως το ύψος της προκαταβολής  που  θα πρέπει να  καταβάλει ο ενδιαφερόμενος για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στη δημοπρασίες κλπ.

Εν τω μεταξύ, δύο ακόμα εταιρίες κατέθεσαν στη ΡΑΕ αίτηση για άδεια προμήθειας, η «ΚΕΝ Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προιόντων» με έδρα τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου,  για 300 MW  και η «Volton Ελληνική Ενεργειακή», με έδρα τον Πειραιά,  για ισχύ 100 MW.

Με βάση το νόμο, «δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές που διαθέτουν άδεια προμήθειας και είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό Μητρώο  που θα τηρεί ο ΛΑΓΗΕ

Οι Βιομηχανικοί Καταναλωτές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές στις δημοπρασίες για προϊόντα ΝΟΜΕ, ώστε να αποκτούν ηλεκτρική ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες. Αυτό δεν δύναται να παρεμποδίζει Εναλλακτικούς Προμηθευτές που έχουν ή αναπτύσσουν διακριτή επιχειρηματική δραστηριότητα παροχής ενέργειας στη λιανική αγορά από το να συμμετέχουν στις δημοπρασίες για προϊόντα ΝΟΜΕ».

Το ερώτημα για πολλούς είναι τί θα γίνει αν μεγάλες βιομηχανίες, μέσω ενός νέου εταιρικού σχήματος – διακριτού, όπως ορίζει ο νόμος, εγκραφούν στο Μητρώο του ΛΑΓΗΕ και αποκτήσουν πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια των δημοπρασιών, με σκοπό πχ να την μεταπουλήσουν σε βιομηχανικές μονάδες. Αν απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες για τον σκοπό αυτό, είναι πολύ πιθανον να είναι πολύ περιορισμένο το κομμάτι της πίτας που θα μείνει για τις υπόλοιπες εταιρίες και κυρίως για την τμήματα εκείνα της λιανικής που παρουσιάζουν σήμερα τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Στελέχη μεγάλων βιομηχανιών πάντως, που αντέδρασαν έντονα στον αποκλεισμό των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών από τις δημοπρασίες,  έχουν  εκφράσει την πρόθεσή τους να ιδρύσουν εταιρία προμήθειας ηλεκτρισμού.

Η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, που σύμφωνα με  πληροφορίες θα είναι στα 37,35 ευρώ/MWh δημιουργεί αντιδράσεις στους κόλπους  των εναλλακτικών παρόχων, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι είναι αρκετά υψηλή. Δεν αποκλείεται μέχρι να δημοσιευτεί η σχετική υπουργική απόφαση η τιμή να μεταβληθεί, αν και δύσκολα η ΔΕΗ  θα μπορούσε να δεχθεί χαμηλότερα επίπεδα.

Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τα λιγντικά και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ θα είναι για το 2016 ίση με το 8% του συνολικού όγκου της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα κατά το προηγούμενο έτος, για το 2017 ίση με το 12%, για το 2018 ίση με το 13% και για το 2019 επίσης ίση με το 13%, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

 

της Μανταλένας Πίου, Πηγή: Ημερησία